In sfarsit, un demers oficial: Primăria a întemeiat Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană

luni, 29 aprilie 2013, 01:50
2 MIN
 In sfarsit, un demers oficial: Primăria a întemeiat Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană

Asta înseamnă practic asumarea oficială de către Primărie a candidaturii oraşului.

Primăria îşi asumă oficial candidatura municipiului pentru obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană. Municipalitatea a înfiinţat «Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană», care va avea ca prim scop obţinerea acestui statut şi respectarea tuturor demersurilor pentru depunerea candidaturii.

Obiectivul va fi să promoveze cultura din Iaşi, să caute specialişti şi să organizeze evenimente culturale, de strângere de fonduri, de marketing şi de lobby. Membrii Fundaţiei vor trebuie să iniţieze şi să implementeze proiecte culturale care să crească vizibilitatea oraşului pentru a a se plia pe cerinţele Comisiei Europene. Pentru a duce la îndeplinire obiectivele, Fundaţia va căuta sponsori şi parteneri privaţi, precum şi fonduri euorpene. „Considerăm nu numai dezirabilă, ci absolut necesară intrarea în competiţia de obţinere a titlului de Capitală Culturală Europeană, şansă care ar propulsa Iaşul în topul oraşelor cu cea mai mare vizibilitate din Europa şi care ar anima viaţa culturală, economică şi socială într-un mod fără precedent. Având în vedere necesitatea intensificării şi instituţionalizării demersului de a accede la titlul şi de a crea o structură dinamică, cu un scop ţintit asupra îndeplinirii criteriilor de evaluare, considerăm constituirea Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană un prim pas important în efortul susţinut care trebuie să însoţească întregul proces“, au transmis reprezentanţii Primăriei. Fundaţia va fi formată dintr-o Adunare Generală a membrilor, care este formată din toţi membri simpatizanţi, activi şi onorifici, precum şi dintr-un Consiliu Director, care este organul de conducere executiv. Acesta va fi condus de un preşedinte, care va fi primarul Gheorghe Nichita, şi doi vicepreşedinţi. Aceştia sunt istoricul Florin Cîntic şi Cosmin Coman, şeful Direcţiei de Dezvoltare şi Proiecte Europene din cadrul Primăriei. Consiliul director va mai fi format din patru membri care au fost aleşi din rândul consilierilor locali. Aceştia sunt Camelia Gravilă (PNL), Simona Elena Vrânceanu (PSD), Florin Boca (PPDD) şi Cătălin Cristian (PDL). Toate formalităţile privind înregistrarea fundaţiei vor fi duse la îndeplinire de consilierul juridic Mugur Gabriel Colin, care a fost împuternicit în acest sens. Noua fundaţie va porni la drum cu un buget de 75.000 de lei.

Toate aceste demersuri au fost însă demult lămurite la nivelul celorlalte muncipii care s-au lansat în cursa pentru obţinerea acestui titlu. Multe din aceste asociaţii au şi proiecte care sunt în stadii avansate de implementare.

Comentarii