ÎNGRIJORĂTOR: La fiecare două zile, la Iaşi naşte o mamă minoră

marți, 11 noiembrie 2014, 02:57
3 MIN
 ÎNGRIJORĂTOR: La fiecare două zile, la Iaşi naşte o mamă minoră

Medicii spun că fenomenul creşte în amploare de la an la an. La asemenea vârste, corpul fetei nu este pregătit, iar riscul de a aduce pe lume copii prematuri este foarte mare, afirmă specialiştii. Ce spun psihologii despre acelaşi aspect.

Sunt copii care aduc pe lume copii, iar numărul lor pare să fie în creştere în ultimii ani. Păpuşile, joaca în parc cu prietenii sau cititul sunt activităţi ce se regăsesc în ordinea de zi a unei tinere de 14 ani. Sunt însă şi cazuri în care toate acestea ajung de domeniul trecutului, iar locul este luat de creşterea unui copil. Iar fenomenul pare să prindă teren.

În ultimii cinci ani, la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi, 851 de adolescente, cu vârste cuprinse între 13 şi 17 ani, au adus pe lume copil; iar anul acesta, până în luna septembrie, aproximativ 130 de fete au devenit mame. „Statistica ne spune că din 2009 până la zi au fost în general anual în jur de 150 de naşteri la minore, dar tendinţa este de creştere de la an la an. Marea lor majoritate sunt din mediul rural, acolo unde sunt deficienţele cele mai mari de educaţie sanitară“, a precizat prof. dr. Mircea Onofriescu, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă“.

Acesta mai spune că, la asemenea vârste, corpul fetei nu este pregătit, iar riscul de aduce pe lume copii prematuri este mare. De aceea, în aproximativ 95% din cazuri se recurge la operaţia de cezariană.

„Sunt nişte copii, nu sunt pregătite“

„Din nefericire, aceste organisme tinere nu pot să ducă până la termen, în marea majoritate a cazurilor, iar incidenţa naşterilor premature este mult mai mare la aceste fetiţe. De asemenea, incidenţa anemiei, a infecţiilor genitale, a infecţiilor urinare, a hipertensiunii arteriale, a patologiei asociate sarcinii este mult mai mare“, a adăugat prof. Onofriescu.

De partea cealaltă, psihologii au reuşit să întocmească un portret-robot al mamelor minore. Ele provin din familii dezorganizate şi cu mulţi fraţi, sunt neşcolarizate, iar nivelul de sărăcie în care trăiesc este ridicat. De aceea, momentul în care adolescentele devin mame poate fi asociat cu momentul în care îi este răpită copilăria, iar ele suferă o schimbare psihologică majoră.

„După ce se produce actul naşterii, intervine o schimbare în psihologia fetei care a devenit şi mamă, încât rezultatele nu pot fi prevăzute niciodată. Poate merge de la depresie, sideraţie, care sunt trăsături psihologice, până la indiferenţă. Pentru ca sunt nişte copii care nu sunt pregătite pentru aşa ceva. Şi atunci este imprevizibil, nu putem anticipa. După ce se petrece naşterea, mama are nevoie de consiliere şi susţinere, pentru că este un copil frustat, va fi un copil căruia i s-a furat copilăria şi nu se ştie ce rezultate va avea în planul relaţiei cu bebeluşul său“, a explicat psiholog Mihaela Ghircoiaş.

Potrivit statisticilor, una din 25 de mame din România are mai puţin de 18 ani atunci când aduce pe lume un copil. Conform datelor centralizate de Ministerul Sănătăţii, din 2009 până în 2013 au fost înregistrate peste 50.000 de mame minore.

Comentarii