De Business

Punem punctul pe știi

Insolvenţa este mai letală decât cancerul

sâmbătă, 27 august 2016, 01:50
4 MIN
 Insolvenţa este mai letală decât cancerul

Doar 2%-3% dintre companiile insolvente din România se reorganizează cu succes, de aproape zece ori mai puţin decât media ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană.

 

Economia judeţului Iaşi a pierdut 2.666 de societăţi în perioada 2011-2015. Insolvenţa a „înghiţit” la Iaşi îndeosebi firme care derulau afaceri cuprinse între 1 şi 5 milioane de euro, potrivit datelor furnizate „Ziarului de Iaşi” de furnizorul de servicii de management al riscului de credut Coface România.

La nivel naţional, 105.545 companii au intrat în insolvenţă în aceeaşi perioadă. Numărul acestora reprezintă aproximativ 16% din totalul societăţilor înregistrate în România, respectiv un sfert din totalul firmelor active. „Nu doar numărul companiilor insolvente din intervalul analizat este foarte mare, ci şi dimensiunea acestora. 2.933 dintre companiile insolvente în intervalul analizat aveau o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, în condiţiile în care media companiilor active la nivel naţional pe acest segment de venituri a fost de 23.455. Mediul de afaceri din România a pierdut în ultimii cinci ani aproximativ 13% dintre companiile cu venituri mari. Comparând cifrele cu cele înregistrate la nivel regional sau în ţările mai dezvoltate, observăm că fenomenul insolvenţelor a fost exploatat în sens negativ, companiile cu probleme financiare abuzând de un cadru legislativ şubred şi foarte protector cu partea debitoare”, spune Iancu Guda, director de servicii Coface România. Doar 2%-3% dintre companiile insolvente din România se reorganizează cu succes, de aproape zece ori mai puţin decât media ţărilor dezvoltate din Uniunea Europeană.
 
Tinerii nu primesc pregătirea necesară
 
Judeţul Iaşi, cu cele 2.666 de firme intrate în insolvenţă între 2011 şi 2015, se clasează pe locul 12 la nivel naţional. „Este un număr cu totul şi cu totul normal. Societăţile apar şi dispar în funcţie de necesităţile pieţei. Într-o societate capitalistă numărul firmelor care mor este mare pentru că, concomitent, apar şi foarte multe societăţi noi. Din păcate, statul român nu oferă foarte multe stimulente tinerilor pentru ca aceştia să înfiinţeze firme. De asemenea, am constatat că, în mediul universitar ieşean, tinerii nu primesc o pregătire corespunzătoare care să îi ajute ulterior în dezvoltarea unei afaceri de succes, aşa că foarte multe din iniţiative dispar de pe piaţă după doar unul-doi ani de activitate”, crede Gheorghe Pleşu, patronul SC Habitat Proiect SA şi preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din Iaşi. Topul naţional este condus de municipiul Bucureşti, unde prin insolvenţă au trecut 11.711 de firme în decurs de cinci ani, urmat de judeţul Bihor, cu 7.178 de societăţi intrate în reorganizare judiciară. Judeţul Galaţi încheie „podiumul”cu un număr de 5.123 de firme în insolvenţă. Constanţa (4.868), Timiş (4.346), Prahova (4.272), Braşov (3.574), Dolj (3.565), Cluj (3.506), Argeş (3.447) şi Arad (3.352) sunt judeţele situate înaintea Iaşului în topul insolvenţelor, potrivit datelor Coface România.
 
Cine sunt grei intraţi în insolvenţă
 
Din cele 2.666 de firme din Iaşi cu dosar de insolvenţă la Tribunalul Sindic, 65 derulau afaceri cuprinse între 1 şi 5 milioane de euro, iar 7 companii aveau la momentul intrării în reorganizare judiciară o cifră de afaceri între 5 şi 10 milioane de euro. „În spatele fiecărei insolvenţe stă o mare dramă, mai ales că, de cele mai multe ori, insolvenţa este un pas mare spre faliment”, spune Neculai Viţelaru, preşedintele Patronatului Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. În cazul judeţului Iaşi, în perioada 2011-2015, nicio societate cu afaceri de peste 100 de milioane de euro nu figurează ca fiind insolventă. În schimb, 5 companii ieşene cu afaceri între 10 şi 50 de milioane euro şi una de până în 100 de milioane de euro figurează în această statistică. Printre „greii” economiei ieşene care au solicitat deschiderea acestei proceduri în aceşti ani se numără Centrala Electrică de Termoficare SA şi Regia Autonomă de Transport Public RA. În cazul companiilor cu capital privat şi afaceri de zeci de milioane de euro intrate în insolvenţă în aceştia ani, omul de afaceri Constantin Comănescu figurează cu două din firmele grupului Pieta: Remat SA şi Com-Beton SA. Huge Construct, Gold & Platin, HD Transport sunt alte nume mari ce se regăsesc în statisticile privind acest fenomen la Iaşi în perioada 2011-2015.
 
De patru ori mai mult decat media regiunii
 

Media incidenţei insolvenţelor la 1.000 de companii active în cazul României între 2011-2015 a fost de 40 companii insolvente, de aproape 4 ori peste nivelul Europei Centrale şi de Est, au constatat oficialii Coface România. Ba mai mult, la nivel naţional, ponderea companiilor insolvente pentru care s-a deschis procedura de insolvenţă la cererea debitorului a crescut de la aproximativ 30% în 2008 (nivel anterior crizei financiare), până la aproape 55% în 2015. „Declaraţiile financiare ale companiile care au intrat în insolvenţă între 2011-2015 indică un nivel total al datoriilor acumulate în bilanţ de 127,5 miliarde lei, respectiv 15% din totalul datoriilor aferente tuturor companiilor din România. Dintre toţi creditorii firmelor insolvente, furnizorii au înregistrat cele mai mari pierderi, în condiţiile în care aceştia concentrau 47% din totalul datoriilor, respectiv 60 miliarde lei. În acest clasament, următorii creditori care au pierdut sunt instituţiile de credit (bănci, IFN, companii de leasing), care raportau 36 miliarde lei datorii în bilanţul companiilor insolvente, respectiv 28% din totalul datoriilor, fiind urmate de autorităţile statului, cu 26 miliarde lei şi o pondere de 20% în totalul datoriilor firmelor insolvente”, a mai precizat Iancu Guda.  

 

 

Comentarii