De Business

Punem punctul pe știi

Întâlnire de taină: S-a decis soarta unei mari firme ieşene!

vineri, 23 ianuarie 2015, 02:50
2 MIN
 Întâlnire de taină: S-a decis soarta unei mari firme ieşene!

Politicieni locali, administratorul judiciar, sindicatul şi administratorul special de la Fortus SA s-au întâlnit în urmă cu două zile în cadrul unei Comisiei Interministeriale. La întâlnire s-a hotărât ca societatea să treacă în subordinea Ministerului Economiei.

Membrii Comisiei Interministeriale în care se discută bisăptămânal soarta combinatului Fortus au avut, miercuri, o întâlnire de taină. Potrivit unor informaţii obţinute de reporterii „Ziarul de Iaşi”, ultima întâlnire a fost decisivă pentru punerea în aplicare a planului de acţiune stabilit de acţionarul majoritar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului împreună cu administratorii judiciari, administratorul special Gheorghe Chişcă şi reprezentanţi ai Primăriei Iaşi. În fapt, în cadrul comisiei s-a prezentat un memorandum al Guvernului prin care s-a aprobat oficial punerea în aplicare a planului de acţiuni, ceea ce înseamnă că în perioada următoare Primăria ar trebui să înceapă alte demersuri pentru a lua în plată active nefuncţionale de la Fortus în contul datoriilor de 11 milioane euro, cu scopul de a dezvolta un parc industrial.

De asemenea, aprobarea acestui memorandum ar avea ca finalitate intrarea Fortus, sub forma unei noi societăţi comerciale, în subordinea Ministerului Economiei. „Se doreşte crearea unui Fortus liber de sarcini, cu acţionar majoritar Ministerul Economiei şi care să îşi continue activitatea cu activele funcţionale pe care le deţine. Totuşi, acest plan se va realiza cu respectarea în totalitate a legislaţiei insolvenţei. De asemenea, acest plan este aşteptat de câteva luni, dar deocamdată nu putem vorbi despre aceste date”, ne-au transmis persoane apropiate discuţiilor purtate în Comitetul Interministerial. Ceea ce ridică semne de întrebare este secretomania născută în urma acestei întâlniri, în sensul în care cei prezenţi au convenit să nu „sufle” nicio informaţie discutată în comisie până săptămâna viitoare.

Mai mult, „termenul limită” până la care se urmăreşte ascunderea acestor informaţii ar fi data de 24 ianuarie, zi în care la Iaşi vor fi prezenţi preşedintele României Klaus Iohannis şi prim-ministrul Victor Ponta. „Probabil le e frică să nu fie supăraţi salariaţii de aceste decizii luate în comisie şi să strice sărbătoarea organizată de Primăria Iaşi, creditor important care are de beneficiat de pe urma acestor măsuri”, au precizat pentru „Ziarul de Iaşi” surse din cadrul Fortus. Săptămâna viitoare, AAAS ar urma să ofere detalii de conţinut cu privire la planul de salvare a combinatului.

 

 

Comentarii