Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

INTERCEPTĂRI EXPLOZIVE Cum torturează Cordunenii pentru a face rost de bani 

GALERIE
adrian corduneanu
  • adrian corduneanu
- +

Unul dintre cei mai importanţi membri ai clanului Corduneanu, Adrian, zis „Beleaua“, a fost arestat ieri după-amiază, fiind acuzat de procurorii ieşeni de şantaj. Despre Adrian Corduneanu existau de mult timp informaţii că se ocupă cu şantaje şi taxe de protecţie la adresa oamenilor de afaceri. A fost săltat de sâmbătă seară dintr-un bar din zona Tudor Vladimirescu, anchetatorii găsind la el şi în maşină peste 17.000 de lei. Numărul doi din clan este acuzat că a şantajat un agent de vânzări de la o firmă astfel încât clienţii acestuia să fie redirecţionaţi către o societate controlată de Corduneni.

În plus, agentul de vânzări ar fi fost obligat să le dea interlopilor şi o parte din profitul său. Când a refuzat, acesta ar fi fost înjunghiat în picior, lovit sau ameninţat de Adrian Corduneanu, susţin surse juridice. 30.000 de lei şi 1.000 de euro ar fi dat agentul, de frica interlopilor, bani pe care i-ar fi obţinut. amanetând bijuteriile familiei. „Vrei să îţi crăp capul? Că vin acolo la staţie sau pe deal şi îţi bag *** în gură“, îi transmitea, prin SMS, Adrian Corduneanu „Beleaua“  victimei sale.

Dosar exploziv instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi împotriva unuia dintre liderii clanului Corduneanu, Adrian. Cel supranumit „Beleaua“ a fost arestat ieri după-amiază de Judecătoria Iaşi, alături de un apropiat al clanului, Ionel Bogdănici, într-un dosar în care interlopii sunt acuzaţi că au şantajat şi cerut taxă de protecţie de la reprezentantul unei firme de construcţii din Iaşi.

Adrian Corduneanu a fost ridicat de către poliţişti şi jandarmi sâmbătă după-amiază, de la un local din campusul studenţesc Tudor Vladimirescu. Forţe impresionante de ordine au descins în respectivul local, percheziţionându-l pe interlop, dar şi pe Ionel Bogdănici, cu care se afla la masă. „Asupra acestora a fost găsită suma de 11.400 lei, alte bunuri şi telefoane, care au fost ridicate. Cu această ocazie a fost efectuată o percheziţie auto, fiind ridicată suma de aproximativ 6.000 lei şi documente, şi a fost pus în executare mandatul de percheziţie domiciliară emis de instanţă la locuinţa inculpatului Corduneanu Adrian, fiind ridicate aparate telefonice şi suporturi optice“, a precizat Monica Palaghia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi. 

Şantaj cu betoane 

Surse juridice au precizat „Ziarului de Iaşi“ că acest dosar a fost deschis pe 22 martie, în urma unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale. Aceleaşi surse au mai arătat că autorităţile au aflat de faptele lui Adrian Corduneanu în timp ce acesta era interceptat telefonic într-un alt dosar penal. Ulterior, la Poliţie a fost chemată în mai multe rânduri şi persoana despre care anchetatorii spun că ar fi fost şantajată de Adrian Corduneanu.

Este vorba de T.P., un agent de vânzări din Iaşi. Bărbatul vindea betoane în numele unei firme din oraş, al cărei patron este A.A. În schimbul muncii sale, T.P. avea un salariu fix, dar şi comisioane aferente fiecărei vânzări. În toamna anului trecut, T.P. ar fi fost contactat de către Adrian Corduneanu, care l-ar fi ameninţat să nu mai ducă clienţii către firma la care era angajat, ci către o altă societate care avea acelaşi profil, administrată de Ionel Bogdănici.

Pentru a fi persuasiv, Adrian Corduneanu l-ar fi înţepat, la un moment dat, cu un cuţit în picior pe T.P, l-ar fi lovit cu palmele peste faţă şi l-ar fi ameninţat cu moartea, au mai precizat surse juridice. Infracţiunea de şantaj este structurată de anchetatori pe două paliere. Pe de o parte, agentul de vânzări ar fi ajuns să îşi trimită clienţii către firma deţinută de apropiaţii Cordunenilor, iar pe de altă parte, T.P. ar fi fost obligat să îi dea lui Adrian Corduneanu şi o parte din comisioanele sale. „În perioada octombrie - noiembrie 2015, cei doi au obţinut în mod injust, prin constrângere de la persoana vătămată P.T, suma de de 1.000 euro şi 30.000 lei, iar începând cu data de 16.03.2016 au reluat activitatea de constrângere a persoanei vătămate, impunând acesteia să desfăşoare activităţi generatoare de foloase materiale, în interesul acestora“, a mai precizat Monica Palaghia. 

Şi-a amanetat bijuteriile pentru a plăti taxa de protecţie

Surse din rândul anchetatorilor au precizat „Ziarului de Iaşi“ că sumele de bani ar fi fost date lui Adrian Corduneanu în perioada octombrie - noiembrie 2015. „Suma în lei a fost obţinută prin amanetarea bijuteriilor din aur din familie, la Casa de amanet Piciu, ulterior partea vătămată contractând două credite bancare pentru a recupera aceste bijuterii. Această situaţie, cunoscută de soţie şi părinţi, a fost de natură a provoca o stare de puternică teamă faţă de persoana vătămată şi membrii familiei, cu privire la integritatea lor şi a bunurilor, cu atât mai mult cu cât Corduneanu Adrian a creat persoanei vătămate certitudinea că îi controlează îndeaproape întreaga activitate profesională, că îl urmăreşte în trafic, îl poate găsi oriunde şi îi poate face orice doreşte fără a suporta nicio repercusiune“, au precizat sursele.

Acestea au mai arătat că, pe timpul iernii, Adrian Corduneanu şi Ionel Bogdănici nu l-ar mai fi deranjat pe T.P. Ar fi reluat legătura cu acesta în martie, atunci când cei doi ar fi mers la agentul de vânzări, în timp ce acesta discuta, în zona Metalurgie, cu un client. „Frate, ştiu tot ce faci, ai avut turnări şi intrăm pe piaţă, aşa că ar fi bine pentru tine dacă ne dai clienţi, altfel discutăm în alt context“, i-ar fi spus atunci Adrian Corduneanu. 

Mesajele de ameninţare trimise 

Sursele juridice au mai precizat că, în urma respectivei întâlniri, T.P. i-a asigurat pe cei doi că le va recomanda clienţi pentru turnări de betoane. Ulterior, Adrian Corduneanu i-ar fi impus cel puţin un client pe zi, şi a început să îl ameninţe. „Ziarul de Iaşi“ prezintă câteva dintre SMS-urile trimise de Adrian Corduneanu, doar pentru a reliefa modul de acţiune al interlopului ieşean, despre care, în oraş, se zvonea de mulţi ani că s-ar ocupa cu astfel de fapte la adresa oamenilor de afaceri. Menţionăm că mesajele sunt prezentate aşa cum sunt ele transcrise la dosar. „esti prost, teai f***t???“; „DAR VAD CA ESTI OBRAZNIC RAU TU...“; „NU STIU CEI CU TINE DAR VB ACUSI FATA IN FATA DACA VREI ASA“; „teai f**** vrei sa ti crap capul ca vin acolo la statie sau pe deal si iti bag **** in gura. Cu gesturile astea de bulangiu ce ai in tine. Lasa ca ma duc acusi la A. (n.r. patronul victimei) si vb cu el si o sa te sune el si o sa vb atunci. Ca vad ca esti prost tare“; „Daca nu e nasol o sa imi bag **** in toate...Ai sa ma vezi maine ce turnat o sa fiu si ce aiurea pentru toti. Sau doamne fereste sa toarne maine cineva beton fara sa torn si eu AM ZIS CA PAPAM IMPREUNAAAAA NU NUMAI TU CA TE INECI SI AJUNGI LA SPITAL CA MANANCI MULT“.

Fără declaraţii în faţa judecătorilor

Ieri după-amiază, la Judecătoria Iaşi, Adrian Corduneanu şi Ionel Bogdănici nu au dat declaraţii în faţa instanţei. Apărătorul lui Bogdănici, Anca Drăgoi, ne-a precizat: „Inculpaţii nu au dat declaraţii în instanţă şi pentru că apărătorii au avut acces la foarte puţine date din dosar. În mod clar s-a mers pe o nevinovăţie susţinută de lipsă de probe. Vom administra probe care vor demonstra că clientul meu, Bogdănici Ionel, desfăşura activităţi legale sub toate aspectele.“

Adrian Corduneanu a fost condamnat, în urmă cu mai puţin de o lună, la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul în care mai mulţi fraţi de-ai săi au fost inculpaţi pentru fapte de crimă organizată. Decizia nu este însă deocamdată definitivă şi executorie, el fiind astfel până sâmbătă în libertate. 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri