Justiția americană a respins plângerea lui Manuel Noriega împotriva jocului ‘Call of Duty’

miercuri, 29 octombrie 2014, 18:49
2 MIN
 Justiția americană a respins plângerea lui Manuel Noriega împotriva jocului ‘Call of Duty’

Un judecător american a respins marți o cerere a fostului dictator din Panama, Manuel Noriega, care dorea să fie plătit pentru utilizarea imaginii sale în jocul video de mare succes ‘Call of Duty’, transmite miercuri AFP.

Judecătorul californian William Fahey a dat o decizie favorabilă firmei care realizat jocul, Activision Blizzard, aceasta considerând că plângerea fostului șef de stat, în vârstă de 80 de ani și aflat la închisoare în Panama, este ‘neserioasă’.

‘Hotărârea este o victorie importantă și mulțumim tribunalului că a protejat libertatea de exprimare’, a spus fostul primar al orașului New York, Rudy Giuliani, avocatul firmei. ‘Plângerea a fost absurdă de la început și suntem mulțumiți că nu a câștigat un criminal notoriu’, a adăugat el.

Giuliani apreciază că decizia este valabilă pentru toți creatorii de filme, cărți, jocuri video sau emisiuni televizate care prezintă personaje istorice. ‘Hotărârea constituie o victorie pentru cei 40 de milioane de membri ai comunității +Call of Duty+, precum și pentru cei cărora le plac ficțiunile istorice’, a spus într-un comunicat Bobby Kotick, director general al Activision.

Episoadele lui ‘Call of Duty’ – un joc tragere de persoana întâi (FPS, First Person Shooter) – se inspiră din evenimente istorice, potrivit Activision. Jocul a recurs deja la imaginile fostului lider cubanez Fidel Castro și fostului președinte american John F. Kennedy.

Firma Activision solicitase în luna septembrie judecătorului să respingă cererea lui Noriega, arătând că folosirea unui personaj care îl întruchipează pe fostul dictator – în versiunea ‘Black Ops II’ – ține de libertatea de exprimare. Noriega a acuzat editorul jocului că îi folosește imaginea fără să îi fi cerut permisiunea și că îl prezintă ca pe un trădător. (Agerpres)

Comentarii