La Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est

marți, 02 februarie 2016, 02:57
2 MIN
 La Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est

În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va opera la IRO în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu alte sechele. Prin acest proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru cranio-facial din Europa de Est.

La Institutul Regional de Oncologie (IRO) a început cel de-al doilea maraton chirurgical realizat de medici ieşeni în colaborare cu medici americani. În primele două săptămâni ale lunii, echipa româno-americană va ajuta în jur de 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale sau cu sechele după diferite tipuri de tumori. Spe­cialiştii vor realiza proceduri medicale de corectarea unor malformaţii cranio-faciale, de reconstrucţie a sânului pierdut prin mastectomie, de reconstrucţii plastice după tumori de cap şi gât sau după alte tumori.

Îmbunătăţirea calităţii vieţii celor 25 de pacienţi este posibilă în baza unei colaborări dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ şi Universitatea Virginia din Statele Unite ale Americii. Prin intermediul acestui proiect, la Iaşi se pun bazele primului centru craniofacial din Europa de Est. Proiectul este în valoare de aproximativ 160.000 de dolari şi se desfăşoară pe parcursul a trei ani.

În cadrul proiectului, o echipă multidisciplinară, formată din chirurgi pediatri, plasticieni, maxilo-faciali, anestezişti, neurochirurgi, orelişti, va realiza intervenţii chirurgicale pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a mai multor pacienţi din zona Moldovei, diagnosticaţi cu anomalii congenitale. Pacienţii care beneficiază de proceduri medicale gratuite sunt diagnosticaţi cu malformaţii cranio-faciale considerate ca boli rare.

„Problemele sunt ridicate de alte boli rare, care nu pot fi tratate adecvat decât în centrele care acumulează o anumită experienţă prin concentrarea de resurse şi a unui număr mare de cazuri. Faptul că operezi bine un caz deosebit o dată pe an este lăudabil, dar niciodată nu vei avea rezultatele unuia care face 50 de cazuri cu exact acelaşi tip de patologie“, a subliniat profesorul Dragoş Pieptu, chirurg plastician în cadrul IRO.

Proiectul pentru înfiinţarea primului centru cranio-facial din România este realizat prin intermediul Rotary International, împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei. Primul maraton chi­rurgical realizat de echipa româno-americană a avut loc în lunile aprilie – mai 2015, atunci când au fost realizate 32 de proceduri chirurgicale pentru 18 pacienţi.

Comentarii