N

La Iaşi va fi expusă o copie a giulgiului din Torino. Aceasta va fi la Catedrala Romano-Catolică până de Rusalii

N

luni, 07 aprilie 2014, 18:11
2 MIN
 La Iaşi va fi expusă o copie a giulgiului din Torino. Aceasta va fi la Catedrala Romano-Catolică până de Rusalii

\N

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi (ERCIS) va avea expusă, de sâmbătă, 12 aprilie, o copie a giulgiului din Torino primită cadou de la diaconul Joachim Huneke din Grabenstätt, Germania. Dezvelirea acestuia va avea loc sâmbătă, după Liturghia de la ora 18.30, în cadrul unei celebrări la care vor fi prezenţi PS Petru Gherghel, episcopul din Iaşi, şi a PS Aurel Percă, episcop auxiliar. „Va rămâne în catedrală pentru că giulgiul aminteşte de patimile lui Iisus. Pe pânză aceea este chipul lui, cum a fost bătut, flagelat, va rămâne în catedrală pentru că aminteşte de Înviere. Pentru că acesta este martorul tăcut al Învierii lui Hristos, când s-au dus cei doi ucenici la mormânt şi i-au găsit giulgiul acolo. Sâmbătă credincioşii vor primi asemenea explicaţii şi va fi o bună pregătire pentru sărbătoarea Paştelui. Giulgiul va rămâne al catedralei şi după sărbătoarea Paştelui, este un dar făcut“, a declarat pr. Cornel Cadar purtător de cuvânt al episcopiei ieşene.

Conform reprezentanţilor ERCIS, giulgiul este una dintre cele opt copii care se află în ţările germanofone, având dimensiunile giulgiului din Torino (4,20 metri pe 1,10), însă aceasta se deosebeşte de celelalte existente în lume pentru că se evidenţiază amprentele printr-un proces fototehnic foarte bine elaborat, ele fiind fixate pe ţesătură cu o gelatină specială. După scrierile Evangheliei, giulgiul este linţoliul funerar în care a fost înfăşurat Iisus după ce a fost coborât de pe cruce, originalul fiind păstrat la Torino din 1578, în catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul“. În secolul trecut, giulgiul autentic a fost expus public doar de patru ori, iar ultima oară a fost în a fost scos la lumină pe 30 martie 2013, în prezenţa Papei Francisc.

Copia expusă la Iaşi va rămâne în catedrală până în ziua Rusaliilor, după care va fi depusă în sala de la subsolul catedralei.

Comentarii