La Medeleni. Punct muzeal dedicat lui Ionel Teodoreanu, la Golăieşti

duminică, 03 aprilie 2016, 08:16
2 MIN
 La Medeleni. Punct muzeal dedicat lui  Ionel Teodoreanu, la Golăieşti

Locuitorii comunei Golăieşti vor avea din luna mai muzeu în sat. Acesta va fi deschis de către Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) Iaşi şi Primăria Comunei Golăieşti pe 21 mai, cu ocazia „Nopţii internaţionale a muzeelor“. 

Punctul muzeal va purta numele scriitorului Ionel Teodoreanu şi va fi deschis în comuna în care se află legendara moşie a Medelenilor. Acesta este al treilea punct muzeal inaugurat de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, după cele dedicate lui Cezar Petrescu (Cotnari) şi Dimitrie Anghel (Miroslava), şi cel de-al 15-lea obiectiv aflat în componenţa MNLR Iaşi.

Expoziţia documentară reconstituie viaţa şi activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu şi cuprinde fotografii de familie, cărţi cu autograf, volume, corespondenţă, replici după manuscrise, cărţi poştale, valorificând creativ fondul patrimonial al MNLR Iaşi. „În măsura în care îi stă în putere, Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi încearcă să îmbogăţească harta culturală a Iaşului. Cum casa de pe uliţa copilăriei a dispărut în negurile tranziţiei, ne-am gândit să ne apropiem de mirifica moşie a Medelenilor. Este minunat că am găsit înţelegere la nivelul autorităţilor locale şi, iată, deschidem un punct muzeal. De fapt, este mai mult decât atât, e o poartă a timpului prin care Ionel Teodoreanu se întoarce acasă“ a declarat Dan Lungu, directorul MNLR Iaşi.

Reprezentanţii primăriei din Golăeşti mărturisesc că sunt foarte încântaţi că vor avea în satul lor un muzeu dedicat unui scriitor care a fermecat generaţii. „Dorim să contribuim la punerea în valoare a operei lui Ionel Teodoreanu şi a potenţialului turistic din zonă şi nu există un loc mai potrivit de a menţine vie memoria culturală decât în apropierea satului care a inspirat cel mai cunoscut roman al copilăriei“, au transmis aceştia. 

 

Comentarii