La un punct de miracol!

luni, 15 februarie 2016, 02:43
6 MIN
 La un punct de miracol!

 Viitorul Constanţa – CSMS Iaşi 1-2 (0-1), în etapa a XXIV-a a Ligii I de fotbal. Andrei Cristea a fost la originea ambelor goluri ale oaspeţilor. Deşi rulează pe buza prăpastiei, echipa ieşeană a ajuns la un singur punct de o performanţă istorică, accederea în cupele europene!

 
 
Viitorul: Peçanha – Nicoliţă, Goulon, Boli, Cr. Ganea – Marin, Filip (’58 – Nedelcu), De Lucas (’58 – Chiţu) – I. Hagi (’72 – Benzar), Cernat, Tănase. Antrenor: Gheorghe. Hagi
CSMS: Grahovac – Voicu, Mihalache, Ciucă, Ţigănaşu – Böle, Creţu, Gheorghe (’87 –  Saric), Viveiros (’82 – Llullaku) – Cristea (’69 – Enescu), Golubovic. Antrenor: Nicolo Napoli.
Cartonaşe galbene: Filip (’25), Nicoliţă (’59), Tănase (‘90^3) – Grahovac (’80), Creţu (‘90^1).
Arbitri: Istvan Kovacs; Micloş Nagy, Alexandru Cerei.
 
0-1, min. 45^2: Peçanha este devansat de Cristea, care centrează perfect în careul mic, din lateral stânga, în zonă centrală, Golubovic îndeplinind o simplă formalitate;
0-2, min. 53: Cristea îi pasează perfect lui Böle, care scapă singur pe dreapta, maghiarul îi centrează lui Viveiros, şutul acestuia, deviat de Nicoliţă, găsind ţinta;
1-2, min. 90: Ganea centrează, mingea îl loveşte pe Böle în colţul careului mare, arbitrul consideră henţ, iar Tănase transformă penaltiul.
 
Chapeau bas, CSMS! Privită, inexplicabil, ca un copil nedorit de actualii capi ai oraşului, rulând din punct de vedere financiar ca un echilibrist care lucrează fără plasă, cu un buget de salarii redus în această iarnă, când a avut cea mai subţire campanie de transferuri dintre formaţiile din prima jumătate a clasamentului, fără staruri, cu două piese de bază lipsă, Mitic şi Frăsinescu, echipa ieşeană a reuşit să se impună sâmbătă pe terenul puternicei echipe create de “Regele” Hagi, care a anunţat că vizează titlul după ce iernase pe locul II în Liga I. Drept urmare, ţinând cont de raportul condiţii – rezultate, CSMS a ajuns la un singur punct de un miracol (ASA, care se află pe locul VI, cu acelaşi număr de puncte, are avantajul rezulatelor directe, graţie golului egalizator marcat pe finalul disputei de la Târgu Mureş), calificarea în play-off şi, implicit, în cupele europene, o performanţă care ar fi istorică pentru Iaşi.
Trupa pregătită de Napoli merită lăudată cu atât mai mult cu cât succesul de la Ovidiu a fost etichetat drept just de toată lumea. Cu o densitate foarte bună, o apărare pragmatică, care a lăsat puţine spaţii adversarului, cu Andrei Cristea extrem de eficient la debutul la CSMS, speculativi, ieşenii au dat senzaţia că deţin controlul de la un capăt la altul, chiar şi atunci când gazdele aveau posesia ori cornere pe bandă rulantă.
Decisiv în aspectul partidei a fost golul marcat în prelungirile primei reprize de Golubovic, după o fază în care Cristea şi-a demonstrat instinctul de atacant. La 0-1, după un prim act echilibrat, în care ambele echipe au mizat doar pe şuturi de la mare distanţă – Marin (min. 11 şi 24), ambele peste poartă şi Ciucă (min. 29 – Peçanha a prins) – Viitorul a riscat în startul reprizei secunde. Tănase (’46, ’52) nu i-a dat însă emoţii serioase lui Grahovac, însă găurile defensive apărute au fost speculate imediat de ieşeni, după o nouă fază creată de Cristea, finisată de Böle şi finalizată, cu şansă, de Viveiros. La 0-2, jocul a intrat pe făgaşul preferat de Napoli, Iaşul neavând nicio problemă în a absorbi presiunea fără luciditate a constănţenilor, faptul că aceştia au reuşit să cadreze prima oară în minutul 85 (Marin), fiind elocvent.
Finalul a adus ceva emoţii doar pentru că o fază banală a generat un penalty, din care Tănase l-a învins pe Grahovac. Nedreptăţile fotbalului nu au apărut însă în prelungiri, când Nicoliţă a avut un şut pe poartă, iar Iaşul a obţinut un succes neaşteptat, însă pe deplin meritat, pentru care toată lumea merită felicitări!
 
Probleme cu Grahovac
 
^ Cum gazdele s-au echipat în albastru-negru, oaspeţii au evoluat în echipament verde-alb. ^ CSMS a fost încurajat de un grup consistent de fani, peste 30. Din sectorul oaspeţilor s-au auzit şi scandări pro-Farul Constanţa. ^ În minutul 32, Grahovac s-a simţit rău, ambulanţa fiind la un pas de a interveni. După două minute, portarul CSMS s-a liniştit, meciul fiind reluat. Fotbalistul a avut probleme cardiace. “Portarii trăiesc mai intens meciurile. Inima i-a luat-o la goană, însă şi-a revenit repede. Nu vom neglija însă problema, Branko va face un control cardiologic amănunţit” a spus preşedintele CSMS, Florin Prunea. ^ Trei faze au fost analizate îndelung la sfârşitul meciului. Înainte de primul gol, mingea l-a lovit în mână pe Cristea, existând circumstanţe de henţ. Penaltiul acordat oaspeţilor pare mai mult că nu a fost, jucarea mingii cu mâna de către Böle nefiind clară. În prelungiri, Kovacs l-a oprit pe Tănase, care putea scăpa singur, tot pentru un henţ acordat uşor. ^ Nicolo Napoli i-a folosit pe toţi jucătorii aduşi în această iarnă. Andrei Cristea a fost titular, iar Llullaku şi Saric au intrat pe parcurs. Pe bancă au mai rămas Caparco, Bădic, Piccioni şi Onduku, Bosoi şi Boiciuc neprinzând lotul de 18. ^ Prunea era exuberant la final: “Ştiam forţa echipei lui Gică, însă astăzi a fost o singură echipă pe teren. Am făcut un joc tactic aproape perfect, sunt mândru de grupul meu. Ţinând cont de cum s-a jucat, victoria noastră nu poate fi pusă la îndoială. Toţi băieţii şi-au făcut din plin datoria. Marele câştig este Andrei Cristea, care, deşi a venit de două săptămâni, s-a integrat perfect, a demonstrat că este un băiat de mare caracter şi un profesionist sută la sută. Ne bucurăm o zi, apoi ne pregătim de meciul cu Timişoara, care va fi la fel de important”. ^ Andrei Cristea: “Primul gol a apărut în urma unei faze pe care am lucrat-o la antrenamente. A fost o victorie meritată, mă bucur că am putut ajuta echipa. Trebuie să rămânem cu picioarele pe pământ, vom avea un meci teribil de greu cu Timişoara”.
 
Declaraţiile tehnicienilor
 
Gheorghe Hagi: “Ne-am făcut de ruşine! Ce-am jucat azi nu e fotbal! Eu nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat cu echipa mea, de a apărut o schimbare radicală într-o săptămână. Să uiţi fotbalul într-o săptămână e incredibil! Am fost o altă echipă. Am fost vedete, staruri, am mers pe vârfuri pe teren, de la început până la sfârşit! De la căpitan până la ultimul jucător. Nici nu vă spun ce le-am spus la vestiar, după meci…”.
Nicolo Napoli: “Ştiam că vom avea un meci foarte dificil, însă am jucat foarte bine şi am reuşit să câştigăm un meci foarte important. Cristea a centrat foarte bine la primul gol, am dat şi golul doi, apoi am rezistat până pe final, când am avut ceva emoţii. Böle mi-a zis că nu a fost penalty, însă nu mai contează acum. Mai avem două meciuri foarte grele, avem şanse să jucăm în play-off. Depindem însă şi de rezultatelor celor de la ASA, vom vedea ce se va întâmpla”.
 
 
 
 

Comentarii