Licitaţie contestată în instanţă din cauza preţului foarte mic oferit de câştigător

miercuri, 04 decembrie 2013, 02:50
3 MIN
 Licitaţie contestată în instanţă din cauza preţului foarte mic oferit de câştigător

Acuzaţii de licitaţie incorectă au apărut pe adresa Primăriei Iaşi. Unul dintre contractele pe bani europeni puse la bătaie de municipalitate a iscat un război în instanţă din cauza licitaţiei de lucrări. Proiectul contestat în instanţă se referă la consolidarea monumentului istoric de pe strada Zmeu, numărul 3, pentru înfiinţarea Muzeu­lui Municipal. Firma Victor Construct din Botoşani a contestat proiectul la Curtea de Apel Iaşi, după ce a fost eliminată de la licitaţie în favoarea firmei Conest.
Războiul a început când firma din Botoşani a pierdut contractul de lucrări în valoare de 12,8 milioane de lei. Societatea Victor Construct a contestat atribuirea contractului către Conest şi a cerut ca Primăria să reevalueze toate ofertele depuse în cadrul licitaţiei. Principala problemă invocată de contestatar a fost că societatea Co­nest a avut o ofertă neobişnuit de mică, respectiv 7,6 milioane de lei. Firma Victor Construct a pierdut contractul după ce s-a clasat pe locul al doilea în cadrul licitaţiei cu o ofertă de 8,2 mi­lioane de lei, fără TVA. Consiliul Naţional de So­luţionare a Constestaţiilor a dat dreptate fir­mei din Botoşani şi a admis în parte contestaţia. Consiliul impută Primăriei faptul că nu are justificare pentru unele tarife care au stat la baza ofertei mici depuse de Conest şi „care să facă dovada că tarifele în discuţie sunt rezultatul liberei concurenţe, astfel că acest aspect trebuie clarificat de autoritatea contractantă (Primăria – n.r.) fiind necesară solicitarea de­punerii acestor documente“, au specificat re­prezentanţii CNSC. Conform acestora, Primăria a atribuit contractul fără a avea o analiză de cost pentru transportul utilajelor şi a echipamentelor, „iar ofertantul nu a prezentat documente, ci doar susţineri referitoare la costurile utilajelor sau echipamentelor“.

CNSC a respins însă şi multe din motivele invocate de Victor Construct, cum ar fi folosirea unui subcontractant mascat pentru montajul balustradelor sau imposibilitatea de a oferi materiale din gama de lux. Firma a mai acuzat că Primăria nu a analizat oferta exagerat de scăzută a câştigătoarei. Conform contestaţiei, preţurile propuse ar fi fost modificat olograf, „cu menţionarea de date/cifre aleatorii, fără prezentarea unui mod de calcul concret prin care acestea au fost obţinute“. Şi Primăria a respins aceste acuzaţii. „Autoritatea contractantă apreciază că s-a demonstrat că SC Conest a dovedit fundamentarea preţului aparent neobişnuit de scăzut, prin prezentarea de documente relevante, aşa cum a solicitat comisia de evaluare“, au transmis oficialii din Primărie. CNSC a dispus ca Primăria sa reeva­lueze ofertele pentru Muzeul Municipal, iar reprezentanţii municipalităţii au reconfirmat câştigătorul, Conest. Firma Victor Construct s-a îndreptat în instanţă şi a deschis săptămâna trecută proces la Curtea de Apel Iaşi. Contractul atât de disputat de constructori are miză mai mică, comparativ cu celelalte proiecte europene ale Primăriei. Investiţia presupune consolidarea clădirii degradate de pe strada Zmeu, numărul 3, atât la interior, cât şi la exterior. Precum şi reorganizarea spaţiilor pentru înfiinţarea unui muzeu. Municipalitatea intenţionează să amenajeze alei pietonale, trotuare cu piatră naturală în incinta clădirii, unde va fi construită şi o terasă pentru organizarea în aer liber a expoziţiilor sau a manifestărilor culturale. Din cauza cont­es­taţiilor, proiectul are întârzieri de aproape jumătate de an.

Comentarii