Liderii oraşului au primit ieri decizii favorabile: Adomniţei şi Nichita, lăsaţi în lume de judecători

vineri, 26 iunie 2015, 01:59
2 MIN
 Liderii oraşului au primit ieri decizii favorabile: Adomniţei şi Nichita, lăsaţi în lume de judecători

Cei doi lideri politici ai Iaşului au primit veşti bune, ieri, din partea justiţiei. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, acesta a fost eliberat din arest la domiciliu, decizia fiind definitivă. Judecătorii i-au interzis însă să se întoarcă la CJ. O soluţie similară, însă care nu este încă definitivă, s-a luat la Bucureşti şi în cazul primarului-suspendat Gheorghe Nichita.

Veşti bune pentru cei doi lideri politici ai Iaşului cercetaţi în dosare ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie din Iaşi. Judecătorii Curţii de Apel Iaşi, respectiv cei ai Tribunalului Bucureşti, au decis să îi elibereze sub control judiciar pe Cristian Adomniţei, respectiv Gheorghe Nichita. În cazul primului dintre ei, decizia este definitivă, iar Adomniţei a putut părăsi apartamentul în care a fost ţintuit în ultima perioadă încă de aseară. Nichita mai are de aşteptat câteva zile, până ce soluţia sa va deveni definitivă, pentru a putea ieşi din vila din Copou.

Niciunul nu îşi poate relua funcţiile

Chiar dacă deciziile preventive le-au fost înlocuite, niciunul dintre cei doi lideri nu vor putea să îşi reia activităţile de preşedinte, respectiv primar. Împotriva lor au fost dispuse măsura controlului judiciar una dintre cele mai importante inderdicţii fiind cea a exercitării funcţiei în baza căreia se presupune că s-au comis infracţiunile. „E un prim pas spre cercetarea în stare de libertate a domnului Adomniţei. Din punctul nostru de vedere, nu mai era necesară absolut nicio măsură împotriva Domniei sale, dar sperăm că după cele 30 de zile să convingem instanţă ca acesta poate fi cercetat în stare de libertate, fără măsuri preventive“, ne-a spus Eduard Boz, unul dintre avocaţii lui Cristian Adomniţei.

În privinţa preşedintelui-suspendat al Consiliului Judeţean, instanţa a decis să îi permită acestuia să părăsească ţară şi au redus perioada controlului judiciar de la 60 la 30 de zile. 

Dacă Adomniţei e liber de ieri, Nichita mai are de aşteptat până ce Curtea de Apel Bucureşti va păstra soluţia de ieri a Tribunalului. Nichita are şi el aceeaşi interdicţie, de a-şi exercita funcţia de primar, iar o soluţie definitivă în privinţa sa este aşteptată în cursul săptămânii viitoare.

„A fost admisă cererea privind înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar. Am pledat ieri în faţa instanţei netemeinicia acuzaţiilor Parchetului. Vom contesta decizia în ceea ce priveşte obligaţia de a nu exercita profesia pe perioada controlului“, ne-a spus Sandra Grădinaru, avocata care l-a reprezentat ieri pe Nichita. 

Comentarii