Locuinţa voastră de vară e sau nu la ţară?

vineri, 28 iulie 2017, 13:39
3 MIN

* Am scris marţi că nu toţi românii merg la mare şi că unii aleg muntele, cu răcoare, linişte, parfum de cetină şi veveriţe zburdalnice; problema e că şi muntele ăsta costă, cazarea la unele cabane se bate cu Mamaia, iar berile montane au un preţ de parcă le-ar fi cărat cabanierul în cârcă, de la zeci de kilometri depărtare, prin râpe şi printre urşi flămânzi, una câte una. Există şi alternative: staţiunile balneoclimaterice (despre ele, în alt text), şi "agroturismul familial", adică "la ţară, la mamaie şi tataie", în cazul celor care au rude în mediul rural – ostil pentru unii. Supravieţuiţi fără canalizare, fără asfalt şi fără confort urban? Aflaţi din testul nostru:

1) Când mergeţi la ţară, de obicei?

a) Când e nevoie de dat o mână de ajutor la muncile câmpului / b) După ce se face vinul sau după ce se strânge recolta / c) Marţi sau vineri, când e cursă directă.

2) Cu ce mergeţi la ţară, de obicei?

a) Cu nimic, că au ei coasă, lopată, unelte agricole / b) Cu bidoane şi genţi goale, că e mult de cărat / c) Cu cursa directă sau, dacă am noroc, cu o maşină de ocazie.

3) Cine s-a născut la sat, după cum se spune?

a) Lucian Blaga zicea că veşnicia s-a născut la sat / b) La sat s-au născut sătenii / c) Socrul Ilie, naşa Varvara, nu-i ştiu chiar pe toţi după nume, că sunt mulţi.

4) Enumeraţi câteva elemente rurale esenţiale:

a) Puţul cu apă rece, livada, grădinile, portul popular / b) Butoiul cu vin rece, ţuica din fructele din pomii din livadă, găinile, porcul popular / c) Latrina şi căruţul de butelii.

5) Cum îşi petrec timpul liber rudele rurale?

a) Merg la horă şi joacă bătuta / b) Merg la bufet şi joacă băuta / c) Înşfacă topoarele şi joacă bătaia.

6) Rudele rurale n-au apă curentă şi canalizare: ce faceţi?

a) Există fântâna cu apă rece, mai pitorească / b) Există lichidele din cramă, răcite în fântâna cu apă rece de la varianta anterioară / c) Beau apă minerală plată.

7) Când ajungeţi la ţară unde mergeţi mai întâi?

a) La socri, că le-am adus butelia plină, şi la vărul, să-l ajut să termine treaba / b) La cumnatul, că i-am adus bidoanele goale, apoi la naşul, să-l ajut să termine sticla / c) La Primărie, cu o treabă.

8) Când plecaţi de la ţară cu ce rămâneţi?

a) Cu amintiri plăcute, ciupituri de ţânţari şi dureri de şale / b) Ştiu cu ce rămân rudele de la ţară: cu mai nimic! / c) Plec de la ţară tot cu cursa şi am grijă să nu rămân.

* După cum ştiţi, nu tragem concluzii şi nu dăm sfaturi, că poate se nimeresc unii să le ia de bune şi după aia se lasă cu scandal, ca atunci când am scris textul "Cum să ne facem singuri transplant de creier" şi ne-au înjurat unii că s-au luat după noi, dar nu le-a reuşit operaţia. Aşadar, dacă vă place la ţară, înseamnă că vă simţii bine acolo; dacă nu vă place, înseamnă că nu vă simţiţi bine, e ceva evident!

 

Comentarii