Lucrările de vară la drumurile judeţene încep la iarnă. Cu deszăpezirea nu stăm mai bine

miercuri, 04 octombrie 2017, 01:58
4 MIN
 Lucrările de vară la drumurile judeţene încep la iarnă. Cu deszăpezirea nu stăm mai bine

Cât priveşte deszăpezirea, licitaţia este suspendată de o lună şi jumătate. Șeful Direcţiei Drumurilor Judeţene acuză legislaţia pentru contestaţiile repetate.

Anunţul de intenţie pentru acordarea contractului de lucrările de întreţinere pe timp de vară a fost publicat pe Serviciul Electronic de Achiziţii Publice pe 12 aprilie. Timp de două luni, până pe 19 iunie, au tot fost adăugate corecţii, iar două luni mai târziu, pe 11 august, „am terminat loturile 3 şi 4”, explică Sorin Babliuc, directorul Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor. Pe 21 august, respectiv în ultima zi posibilă, firma Con Ted Company a contestat procedura de atribuire a loturilor 3 şi 4. Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor a luat o decizie abia pe 28 septembrie, iar răspunsul a ajuns la DJADP abia alaltăieri.

„Sunt total nemulţumit, întrucât un răspuns de la CNSC trebuie să vină în 10 zile”, spune şeful DJADP.

Însă înştiinţarea privind respingerea contestaţiilor Con Ted Construct – care a reclamat până la urmă procedura de atribuire a lucrărilor în tot judeţul, respectiv în toate cele patru loturi – menţionează şi intervenţia consorţiului câştigător al licitaţiei (Viarom Construct – Conest), înregistrată pe 21 septembrie. Prin urmare, contractul cu o valoare estimată iniţial la 50,75 de milioane de lei, va fi semnat zilele acestea cu firmele câştigătoare.

Înzăpeziţi în contestaţii

În ceea ce priveşte acordul-cadru 2017-2019 pentru activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene în cele două sezoane reci (01.11.2017-15.3.2018 şi 01.11.2018-15.03.2019), licitaţia a fost suspendată.

„Doi constructori abonaţi la banii publici, la Consiliul Judeţean, care au făcut contestaţii – unul cu trei minute înainte să expire termenul de depunere, iar celălalt a copiat până şi greşelile gramaticale făcute de primul în reclamaţia lui. Este vorba de Ted Construct şi de Enviro”.

Descrierea situaţiei în care se află licitaţiile iniţiate de DJADP aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean, Maricel Popa.

Anunţul pentru licitaţia de deszăpezire a fost acceptat şi publicat pe SEAP abia pe 25 iulie, la a patra tentativă. După trei săptămâni, licitaţia a fost contestată de Eky Sam SRL, iar pe 31 august Direcţiei Drumurilor Judeţene i s-a solicitat un răspuns. Mai mult, o săptămână mai târziu, Enviro Construct SRL depune o altă reclamaţie.

„A fost o contestaţie exact la fel (la care se referise şi Maricel Popa, n.r.), făcută la aproape o lună distanţă de prima, iar cei de la CNSC le-au conexat”, afirmă indignat şeful DJADP, care adaugă că pe 24 august ar fi trebuit să deschidă ofertele.

Pe 29 septembrie, cei de la CNSC au admis parţial cererea Eky Sam, obligând DJADP să modifice/elimine unele clauze ale acordului-cadru în termen de 15 zile. Cât priveşte contestaţia Enviro Construct, aceasta a fost respinsă.

„Când să reanalizez, să anunţ apoi câştigătorul, să aştept contestaţiile? Când?”, întreabă Sorin Babliuc, subliniind că pe 1 noiembrie trebuia să fie totul pregătit pentru deszăpezire.

„Anul trecut am avut două licitaţii în 55 de zile, iar anul ăsta n-am făcut niciuna până la capăt”, mai spune el, adăugând că sunt aceleaşi prevederi în caietele de sarcini de acum şi din 2016.

Două soluţii birocratice şi una de avarie

În acest moment, sunt două soluţii pentru ca judeţul să nu fie blocat de zăpadă: „stăm şi 25 de ore din 24 ca să remediem ce spune CNSC şi, în două-trei zile, să se reia licitaţia; dacă nu, se reia procedura, dar nu există o procedură de urgenţă”, avertizează Sorin Babliuc.

„Am vorbit şi cu domnul prefect, am vorbit şi la CJ, să propună modificarea legii, pentru că nu se poate aşa ceva. Mai devreme de luna iunie, când să iniţiez procedura?”, întreabă el.

Practic, în lipsa unui contract de deszăpezire, vor fi încheiate contracte punctuale (pe termen fix) cu firme specializate şi/sau cu administraţiile locale, dar aceasta e o soluţie de avarie până la finalizarea licitaţiei acum suspendate.

Comentarii