De Business

Punem punctul pe știi

Măcelul de Crăciun a făcut zeci de mii de victime

Datele oficiale, care i-au în calcul numai cazurile pentru care s-au cerut efectuare de analize de conformitate, arata ca în judeţ au fost sacrificaţi în decembrie 28.500 de porci.

luni, 12 ianuarie 2015, 02:50
3 MIN
 Măcelul de Crăciun a făcut zeci de mii de victime

Ieşenii au tăiat porci pe bandă rulantă luna trecută. Aşa reiese în urma centralizării datelor din teritoriu de către specialiştii Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Iaşi (DSVSA). 28.500 de porcine au fost sacrificate în luna decembrie de ieşeni.

Din numărul total, 14.298 de porcine au fost tăiate în singura unitate abatorizată în sistem industrial din judeţ, aparţinând Kosarom, iar restul animalelor au murit de cuţit în gospodăriile populaţiei. Aceste cifre includ numai date oficiale, adică sunt luate în calcul animalele pentru care s-au cerut efectuarea de analize de conformitate. Dacă luăm în calcul numărul total de familii din mediul rural, cel mai probabil în gospodăriile populaţiei sunt sacrificaţi de cel puţin trei ori mai mulţi porci. „Se constată o creştere pe ambele segmente”, punctează medicul Nicolaie Ivanciu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei. Pe tot parcursul anului 2014, în jur de 100.000-105.000 porcine şi-au găsit sfârşitul în abatoarele judeţului, dintre care 33.285 de capete numai în intervalul 1 octombrie-31 decembrie. Comparativ, în perioada ianuarie-decembrie 2013, 66.312 porcine au avut aceeaşi soartă, iar în urmă cu doi ani circa 44.000 au fost sacrificate, potrivit centralizării realizate de DSVSA

 
Vânzări în creştere în magazine
 
Şi marile magazine din judeţ au raportat vânzări mai mari la carne de porc comparativ cu anii trecuţi. „Schimbarea furnizorului de carne cu unul local, Kosarom, care oferă calitate mai bună, cumulat cu practicarea de adaosuri mici la carne a condus la creşterea cantităţii de carne vândută de la 7 tone în 2013 la 12,5 tone în 2014”, a precizat Gabriel Pâslaru, reprezentul de Relaţii Publice la Profi Rom Food. Cu ocazia sărbătorilor ce abia au trecut, pentru cele două hipermarketuri din Iaşi, Carrefour România a achiziţionat aproximativ 100 de tone de carne de porc, a indicat Alexandra Pascali, PR-ul companiei. Totodată, deşi nu a vrut să divulge cifre, şi oficialii Auchan spun că luna decembrie 2014 a adus vânzări în plus pe acest segment alimentar. „Şi în acest an de sărbători, Auchan a oferit clienţilor săi o gamă largă de carne proaspătă, produsele noastre ajungând pe mesele mai multor ieşeni, în cantităţi mai mari faţă de anul trecut”, a spus Natalia Nicolae, directorul magazinului Auchan City Iaşi.
 
Ce spun statisticile
 
Românii mănâncă de Crăciun aproximativ un milion de porci, reprezentând 14% din consumul anual, iar peste 400.000 dintre animale sunt sacrificate în curţile oamenilor, a precizat anterior pentru Mediafax Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România. Conform declaraţiilor acestuia, în fermele din toată ţara se taie într-un an circa 3,5 milioane de porci, dintre care, în pragul sărbătorilor de iarnă, în jur de 600.000 capete. De asemenea, pentru a asigura necesarul pieţii, se importă anual 1,6 milioane de porci, dintre care aproximativ 200.000 dintre animale numai în perioada proximă Crăciunului. În intervalul 1990-2010 consumul de carne de porc în rândul românilor a crescut cu 80%, potrivit unui raport realizat în cadrul unui proiect finanţat cu fonduri europene sub egida Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară.Carnea de porc rămâne în continuare cea mai căutată în rândul românilor, acoperind aproape jumătate din cantitatea totală de carne consumată, de circa 60 de kilograme pe cap de locuitor pe an. În statistică, fiecare român consumă anual 30-32 de kilograme de carne de porc, faţă de media europeană de 40-45 de kilograme. Ţara noastră nu stă mai bine nici în statisticile privind consumul de carne de pasăre, de 15-20 de kilograme pe an, de asemenea sub media europeană, de 23-24 kilograme.
 

 

 

Comentarii