Manifestaţii, manifestări, manipulări

marți, 22 octombrie 2013, 01:50
5 MIN
 Manifestaţii, manifestări, manipulări

* Vara, la sfârşit de săptămână, bucureştenii urcă în maşini şi pleacă la mare, să se bucure de giumbuşlucurile lui Mazăre, circulă bară la bară şi apar la televizor, în ştiri cu titlul "Coşmar pe Autostrada Soarelui". Iarna, la sfârşit de săptămână, urcă în maşini şi pleacă la munte, să se bucure de preţurile mai mari decât cele din Austria sau Elveţia, circulă bară la bară şi apar la televizor, în ştiri cu titlul "Coşmar pe DN 1". Toamna, la sfârşit de săptămână, urcă pe biciclete şi pleacă prin oraş, să protesteze, apărând la televizor, în ştiri cu titlul "Nou week-end de manifestaţii". Vineri, unii au urcat în autocare şi au plecat la Pungeşti, Vaslui, să se bucure de un protest într-o zonă renumită pentru nu mai spunem ce. Acolo se protestează împotriva Chevron şi a americanilor, în general; nu ştim ale cui sunt interesele din dosul manifestaţiilor – de obicei, la aşa proteste, în spate se află Al Quaeda, talibani, nord-coreeni, venezueleni, cubanezi sau ruşi. Cum nu am văzut steaguri americane / păpuşi Obama arse, pare corectă ultima variantă – mai ales că ruşii nu duc lipsă de lichidităţi (nu la bani lichizi ne referim), atât de dragi multor săteni din judeţ. Cel puţin aşa am înţeles urmărind posturile de ştiri. Ne-am mirat, totuşi, fiind vorba despre o regiune în care cutremurele nu se prea simt, la cât de mult se mişcă pământul sub picioarele localnicilor, şi care e poluată de la peturile goale şi resturile de la căzănelele de rachiu.
* A propos de lichidităţi: duminică am aflat că a trecut şi manifestarea "Noaptea europeană fără alcool", am urmărit şi nişte imagini din Centrul Vechi al Capitalei, cu nişte consumatori din localuri care suflau în băşică, să-şi calculeze alcoolemia. Oare ori fi participat la eveniment şi protestatarii din judeţul Vaslui? Pesemne că-i aşteaptă pe americani ca strămoşii lor pe turci ori tătari, otrăvind fântânile (dacă mai există vreuna – că, de obicei, în ele se găseşte apă, inutilă), pârjolind recoltele şi golind beciurile sau cramele.
* Scandalul iscat după ce nişte manifestanţi din Bucureşti au spart un geam de la maşina ministrului Daniel Barbu continuă, cu plângeri şi cercetări. E posibil să se ajungă la concluzia că protestatarii n-au avut nimic de reproşat maşinii, ci doar au încercat să-i spargă ochelariii lui Barbu, dar n-au reuşit să-i nimerească, fiind mai mici decât pupilele omului…
* În week-end am prins la RomâniaTV imagini de la o nuntă conlocuitorească (să nu spunem ţigănească), transmise în direct, şi am auzit-o pe o doamnă invitată în studio comentând despre obiceiurile de căsătorie ale etniei: "când mirii au ajuns la vârsta majorităţii". Nici nu ştim ce să înţelegem de aici: ori că mirii respectivi au ajuns la vârsta majorităţii mirilor de aceeaşi vârstă, ori că doamna voia să spună "vârsta majoratului", dar n-a izbutit, fiindcă mâncase ceva stricat în prealabil şi o durea burta sau capul.
* Sfârşitul de săptămână a adus şi alte chestii în aer liber; am urmărit secvenţe nu de la o manifestaţie de protest, ci de la o manifestare de potol: fiind ultima zi a Kurban Bayramului, o fundaţie musulmană a împărţit mii de porţii de şaorma şi de kebap celor care s-au înghesuit să consume. De-a lungul vremii s-au făcut multe poante cu şaorme, deci nu vom scrie despre Oana Roman, ar fi prea previzibil. Sperăm că participanţii care au gustat au aflat că aia pe care o cumpără de obicei de la şaormării n-are legătură cu şaorma adevărată şi că organizatorii musulmani, ca să rezolve treaba mai lesne, n-au cumpărat, să ofere participanţilor, şaorme cu de toate, de la vreun fast-food. Eventual, cu carne de porc.
* Duminică, Realitatea a difuzat imagini live de la încă două manifestaţii: un "Marş pentru Basarabia" (pentru acea unire împotriva căreia sunt ruşii despre care am zis mai sus şi bolşevicii din Moldova) şi unul împotriva proiectului Roşia Montană, prilej cu care telespectatorii de sex M au putut admira o domnişoară manifestantă zglobie, cu pas ştrengăresc, care nu purta mai nimic pe sub tricoul ei olive. Poate că, la problemele financiare ale postului, e o plată în natură pentru cameramani, gen "Măi, nu ştim când vin banii, dar măcar clătiţi-vă şi voi ochii până atunci!".
* În fine, am prins pe fugă bucăţi dintr-o reclamă la soluţia de lustruit încălţări Kiwi şi, din frânturi, am reţinut că, dacă lucrezi într-o corporaţie multinaţională şi vrei să promovezi / să dai bine în ochii şefului, nu trebuie să vii cu idei originale şi soluţii, nu trebuie să munceşti, ci doar să ai pantofii lucioşi şi un şef atât de incompetent, încât să nu se prindă că subalternii cu bombeurile ca oglinda sunt cei care freacă menta pe Facebook sau şi le lustruiesc cu perdelele. Aşa s-a ajuns la criză!

Comentarii