De Sănătate

Punem punctul pe știi

Avertisment al Agenţiei Naţionale a Medicamentului

Mare atenţie la acest medicament: se poate reactiva hepatita B, anunță medicii!

miercuri, 09 august 2017, 01:50
1 MIN
 Mare atenţie la acest medicament: se poate reactiva hepatita B, anunță medicii!

Agenţia Naţională a Medica­men­tului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) atrage atenţia asupra folosirii medicamentului Imbruvica (ibrutinib). Potrivit CJAS, care ci­tează o informare a ANMDM, la pa­cienţii cărora li s-a administrat medicamentul Imbruvica (ibrutinib) au fost raportate cazuri de reactivare a hepatitei virale B. 

„Prin urmare: pacientii trebuie sa fie testaţi pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B înainte de iniţierea tra­tamentului cu medicamentul Im­bru­vica. În situaţia în care rezultatul testului serologic de depistare a infecţiei cu virus hepatitic B este pozitiv, se recomandă îndrumarea pacientului către medicul specialist (gastroenterolog, infecţionist etc.), înainte de iniţierea tratamentului cu medicamentul Imbruvica. Pa­cienţii cu serologie pozitivă pentru hepatită virală B şi care necesită tratament cu medicamentul Imbru­vica trebuie sa fie monitorizaţi şi gestionaţi în conformitate cu standardele medicale locale de îngrijire pentru a preveni reactivarea acesteia“, se arată în comunicatul ANMDM.

Potrivit acestuia, în urma evaluării tuturor datelor obţinute din studiile clinice şi din raportările după punerea pe piaţă au fost identificate cazuri de reactivare a hepatitei virale B la pacienţii trataţi cu ibrutinib. Pâ­nă în prezent, nu au fost raportate cazuri de insuficienţă hepatică fulminantă care să necesite transplant hepatic. Cu toate acestea, a fost raportat un caz de deces cauzat de reactivarea hepatitei virale B şi a prezenţei simultane a unui melanom metastazat la nivelul ficatului, al plămânilor şi al splinei. 

Comentarii