ADVERTORIAL

Mesaj către Moldoveni

vineri, 09 decembrie 2016, 02:51
3 MIN
 Mesaj către Moldoveni

Mă adresez tuturor care, asemenea mie, și-au legat viața de acest ținut al Moldovei. Tuturor celor care au crescut pe dealurile Sucevei, în foșnetul fagilor, pe malurile Prutului, la umbra livezilor de meri sau de cireși, prin lanurile aurii de la poalele Tutovei, sau printre viile de pe colinele Măgurii vrâncene.

Sărăcia, în mijlocul atâtor frumuseți și bogății, este o nedreptate. O nedreptate istorică, provocată de tot felul de dominații străine, dar și una cauzată de stăpânirile românești care adesea au ignorat Moldova sau au socotit-o ruda săracă. Dacă nu cumva au întreținut starea de sărăcie, socotind, probabil, că omul sărac e mai ușor de amăgit.

Ceea ce vă cer eu este să ieșim din această cultură a sărăciei. Mulți dintre noi socotesc că moldoveanul este blestemat să se nască și să moară sărac. Eu vă spun că nu există un astfel de blestem. Dumnezeu nu a blestemat, ci a binecuvântat locurile acestea. Dovadă altarele minunate care se găsesc pretutindeni în Moldova și forța credinței care ne îndreaptă spre ele.

Singurul blestem care se poate abate asupra noastră este să ne resemnăm, să ne împăcăm cu sărăcia, ca o stare de neînlăturat. Istoria nu face daruri. Nu putem împlini mai mult decât ne asumăm noi înșine. Nimeni nu va face în locul nostru lucrurile folositoare pentru noi.  Ca să obținem, trebuie să știm, mai întâi, ce vrem.

Așa cum nu există niciun loc ideal pe pământ, poate că nici Moldova ideală nu există. Dar putem să ne-o imaginăm, ca să putem ținti către ea. Moldova, așa cum ne-o dorim, este scoasă din starea de izolare, este legată prin autostrăzi de marile artere rutiere ale Europei, prin aeroporturile sale trec milioane de pasageri și cantități însemnate de mărfuri, drumurile ei sunt ușor de parcurs și centurile ocolitoare feresc orașele de uruiala camioanelor, căile ferate sunt exacte și rapide, toate satele au apă curentă, școli și grădinițe în condiții bune, cămine culturale, centre medicale, producătorii agricoli cultivă eficient și au cui să-și vândă produsele la prețuri bune, întreprinzătorii acționează într-un mediu de afaceri ospitalier și industria creează locuri de muncă stabile și bine plătite. Astfel, Moldova nu va mai fi considerată de locuitorii ei un spațiu al resemnării și al deznădejdii și fiii ei nu-și vor mai căuta norocul prin țări străine.

Aceasta este Moldova spre care trebuie să tindem. Și calea pe care v-o propun este Programul de Dezvoltare Economică și Socială a Moldovei – PROMOLD, pe care l-am prezentat la Iași, în prezența lui Călin Popescu Tăriceanu, copreședinte ALDE și cel împreună cu care am condus economia României în perioada ei cea mai bună. Acest program în care veți regăsi toate cele de mai sus va fi inclus în Programul Guvernului din care ALDE va face parte după alegeri și anual, Guvernul va da socoteală pentru îndeplinirea lui. Chem toate partidele, societatea civilă, Camerele de Comerț ale Moldovei la dialog, pentru îmbogățirea lui cu noi idei și la solidaritate, pentru a-l putea îndeplini.

Dragi Moldoveni,

Am învățat la istorie că voievozii noștri întăreau, întâi de toate frontierele. Moldova trebuie să devină o frontieră puternică a Uniunii Europene. Frontieră pe care, într-o bună zi, dorim s-o vedem oglindită nu doar de apele Prutului, dar și de cele ale Nistrului.

Publicat la comanda ALDE Iasi, cod mandatar 11160008

Comentarii