Ministerul îi caută cu lumânarea pe profesorii care au primit 700 lei de la Guvern

sâmbătă, 17 ianuarie 2015, 02:58
2 MIN
 Ministerul îi caută cu lumânarea pe profesorii care au primit 700 lei de la Guvern

Suma a fost acordată în timpul alegerilor prezidenţiale, dar până acum nu s-au întocmit actele necesare pentru decontarea fondurilor, care provin de la UE.

Încep să se strângă hârtiile pentru cei 150 de euro oferiţi profesorilor pentru „îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional“ în mijlocul campaniei electorale pentru ale­ge­rile prezidenţiale. Conform surselor oficiale din interiorul instituţiilor de învăţământ superior, completarea mai multor formulare care trebuiau să fie semnate înainte de ridicarea banilor au fost amânate, şi abia acum încep să ia drumul spre Bu­cureşti.

Spre exemplu, în cazul Universităţii de Medicină şi Far­macie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, cadrele didactice şi auxiliare trebuie să completeze până pe 6 februarie două documente cu privire la pri­mirea acestor sume de bani.

Repre­zentanţii instituţiei de învăţământ superior precizează că întreg personalul didactic şi auxiliar al universităţii care desfăşoară activitate pe cel puţin jumătate de normă pe post în baza unui contract individual de muncă, indiferent de norma de încadrare, a primit subvenţia în valoare de 700 de lei pentru dezvoltare profesională.

Aceşti bani au fost primiţi în cadrul proiectului „Personalul didactic din sistemul de învăţământ preuniversitar şi universitar de stat – promotor al învăţării pe tot parcursul vieţii“, un POSDRU al cărui beneficiar este Ministerul Educaţiei Naţionale.

În momentul acordării celor 700 de lei s-a ridicat problema, fiind proiect european, posibilităţii decontării sumei plătite profesorilor în contextul în care ministerul nu a cerut nicio dovadă cu activităţile desfă­şurate de profesorii din preuniversitar sau universitar cu privire la „învăţarea pe tot parcursul vieţii“.

Astfel, cele două formulare ce trebuie completate se referă la o declaraţie de consimţământ a folosirii datelor cu caracter personal şi un formular în care se co­lectează aceste date, printre care se numără şi nivelul de instruire şi domeniul acestuia, statutul pe piaţa muncii, apartenenţa la un grup vulnerabil – intitulat „formular înregistrare a grupului ţintă“.

Practic, conform surselor citate, abia prin acest formular ministerul îşi dă seama cui anume a dat banii respectivi.

Comentarii