N-avem echipă!

marți, 11 aprilie 2017, 01:50
4 MIN
 N-avem echipă!

N-avem valoare! Fără o echipă cu adevărat valoroasă de parlamentari – demni, capabili şi mai ales curajoşi -, nu vom conta niciodată în jocul politic de la Bucureşti.

Odată cu vacanţa de Paşte, care se apropie, se încheie şi primul trimestru din legislatura 2017 a Parlamentului României. Deşi senatorii şi deputaţii Iaşului ar putea afirma ofuscaţi că trei luni reprezintă o perioadă prea scurtă pentru a ne permite extragerea unor concluzii, putem remarca anumite tendinţe clare în ceea ce priveşte activitatea parlamentară a aleşilor noştri. Sau, mai precis, în ceea ce priveşte absenţa activităţii parlamentare utile Iaşului.  

Pentru că alianţa PSD-ALDE deţine puterea şi controlează aproape totul (să sperăm că justiţia va rămâne într-un final în afara presiunilor politice!), mă voi referi acum doar la parlamentarii coaliţiei majoritare. Nu fac parte dintre cei care cred că parlamentarii contruiesc autostrăzi, spitale ori şcoli (aşa acum se laudă candidaţii în mod iresponsabil, demagogic şi populist în campaniile electorale!), dar ştiu că senatorii şi deputaţii partidului aflat în fruntea ţării pot influenţa decisiv (şi nu numai prin elaborarea unor legi bune) actul guvernării. Dacă au demnitate, voinţă şi curaj. Din păcate, din nou, echipa PSD Iaşi (plus ALDE) este jalnică, părând a lucra contra intereselor Iaşului.

Nouă, ieşenilor, ne-au fost mai mult decât necesare trei luni pentru a înţelege că guvernul PSD-ALDE, alintat Sorinel Puştiul Grindeanu, îşi bate încă o dată joc de oraşul şi de judeţul nostru! Nu vor fi bani nici pentru autostradă, nici pentru şoseaua de centură şi foarte probabil nici pentru finalizarea, în următorii patru ani, a spitalului regional de urgenţe – proiect asumat pe cuvânt de onoare de echipa PSD. Plasat, de către Guvernul Grindeanu, la coada listei naţionale privind investiţiile de la bugetul central, Iaşul va rămâne izolat, sărăc, răpănos şi plin de pomanagii. Să tot dai tu bani ca să fugi dintr-un asemenea loc!  

Cu toate acestea, nu am văzut niciun parlamentar pesedist să ameninţe cu demisia de onoare, să facă scandal în Parlament, să-i bată cu palma obrazul lui Dragnea sau să anunţe o manifestaţie de protest în faţa sediului Guvernului. Ironic, dar semnificativ în acelaşi timp, este amănuntul că mai degrabă câţiva aleşi ardeleni s-au declarat stupefiaţi de lipsa de atenţie cu care este tratat Iaşul. Şi asta la 100 de ani de când Capitala României (da, am scris Capitala României, deoarece aialaltă capitală căzuse ca o mămăligă fleşcăită în mâinile inamicului!) rezista eroic în timpul Marelui Război.

În aceste trei luni, profesorii, medicii, inginerii, sportivii etc. de pe listele PSD Iaşi au părut, la rându-le, mai preocupaţi de salvarea corupţilor decât de salvarea Iaşului. Chiulind mai mereu de la şedinţele CLM, pentru ca imaginea lor să nu fie asociată cu cea  a primarului “rebel” Chirica, ei au dat dovadă şi de o laşitate condamnabilă. Şi condamnată chiar de către unii colegi de partid.

Lipsită de unitate şi de o minimă strategie, deloc proactivă, alcătuită din unii aleşi care vorbesc mult şi aiurea şi din alţi aleşi care nu vorbesc deloc, echipa de parlamentari PSD a Iaşului “promite” să fie la fel de catastrofală precum cea din 2012; aia care ne făcea, printre multe altele, cu girul guvernului Ponta – Dragnea – Şova, trei autostrăzi, o cale ferată de mare viteză, ca şi o reformă administrativă revoluţionară în care Iaşul, devenit capitală regională, se scălda în miliarde de euro! Ce s-a realizat din toate astea am văzut în următorii patru ani. Caz unic în analele PSD Iaşi, probabil şi ca o sancţiune meritată, dar tardivă, niciunul dintre senatorii şi deputaţii din vechiul mandat (ce au reprezentat Iaşul) nu s-a mai regăsit pe listele electorale pentru parlamentarele din 2016.

Dacă senatorii şi deputaţii PSD de Iaşi din noul mandat se vor comporta la fel şi în următorul trimestru, doar alegerile anticipate ne mai pot salva de ei. Fără o echipă cu adevărat valoroasă de parlamentari – demni, capabili şi mai ales curajoşi -, nu vom conta niciodată în jocul politic de la Bucureşti.

Comentarii