Nici măcar primarul nu este mulţumit de aspectul pietonalului Ştefan cel Mare

sâmbătă, 27 aprilie 2013, 01:50
3 MIN
 Nici măcar primarul nu este mulţumit de aspectul pietonalului Ştefan cel Mare

Edilii promit o mai mare deschidere spre opinia ieşenilor referitoare la aspectul centrului oraşului. „Ce vedem acum este o etapă intermediară“, spune primarul.

Criticile tot mai dure din partea a numeroşi ieşeni la adresa modului în care arată acum pietonalul Ştefan cel Mare, dar şi acuzaţiile despre lipsa dezbaterii referitoare la aspectul viitor, au determinat Primăria să iasă la raport. Conducerea Primăriei a recunoscut ieri că nu deţine niciun plan concret pentru amenajarea pietonalului. După ce teii au fost tăiaţi şi înlocuiţi cu salcâmi japonezi, stâlpii decoraţi cu figurine de Paşti şi noi copaci ornamentali populează acum bulevardul, edilii au anunţat abia ieri că au înfiinţat o comisie formată din mai mulţi arhitecţi care să contribuie la proiectul de transformare a centrului oraşului. Specialiştii împreună cu reprezentanţii Primăriei vor întocmi un document care să ilustreze viziunea municipalităţii pentru Centru. Acesta va fi publicat după Paşti. Planul va fi supus dezbaterii publice, astfel că ieşenii vor putea să-şi spună punctul de vedere asupra documentului. „Am rugat arhitecţii să căutăm să punem pe site după Paşti efectiv o idee, o viziune cum va arăta zona pietonală, în sensul de vegetaţie, jardiniere, mobilier urban, ce fel de mobilier de bănci. Acum punem ce avem. Urmează ca acest proces să fie adaptat funcţie de ideile care vin“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Oficialii au mai transmis faptul că bulevardul Ştefan cel Mare este în şantier, iar toate lucrările din Centru reprezintă o etapă intermediară. Mai mult, arborii şi arbuştii care au fost aduşi zilele trecute nu vor rămâne definitiv acolo. Chiar dacă au fost aduşi din Italia şi cumpăraţi cu bani publici, copacii au fost montaţi pe mijlocul bulevardului doar pentru o pată de culoare cu ocazia Sărbătorilor Pascale. „Sunt conştient că orice schimbare produce agitaţie şi de foarte multe ori apar nemulţumiri din cauza rezistenţei la schimbare. Pietonalul este un şantier în desfăşurare. Ce vedem acum este o etapă intermediară în procesul pe care l-am gândit, acela de a pune în valoare istoria Iaşului, dar şi de a pune în legătură zonele importante ale oraşului. Pietonalul va fi un spaţiu multifuncţional, nu este o simplă alee de promenadă cum a fost până acum. Vor fi multe evenimente, concerte de muzică clasică, spectacole de teatru, activităţi cu ONG-urile, zone cu terase“, a declarat primarul Nichita. Edilul a mai spus că arhitectul-şef al oraşului, Tudor Vericeanu, este responsabil pentru modul haotic în care s-au pus în practică iniţiativele Primăriei, deşi numele arhitectului nu a mai fost pomenit până acum. „Nici eu nu sunt mulţumit de ce s-a făcut acolo. Nu sunt mulţumit nici de modul în care au funcţionat departamentele din cadrul Primăriei, mă refer la Urbanism. I-am atras atenţia domnului Vericeanu că nu se implică în proiectele Primăriei. În mod special, vinovatul principal este arhitectul-şef. Dar noi nu avem mulţi arhitecţi care să se înghesuie la Primărie să vină“, a explicat Nichita. Primarul a recunoscut faptul că problemele şi greşelile care se fac în implementarea proiectului european din Centru este explicată şi de graba cu care trebuie cheltuite fondurile europene.

Comentarii