Noul rector al UPA din Iaşi, ales prin concurs public

marți, 08 martie 2016, 02:52
2 MIN
 Noul rector al UPA din Iaşi, ales prin concurs public

Universitatea „Petre Andrei“ din Iaşi şi-a desemnat rectorul în persoana prof.dr. Sorin Bocancea. Aceasta a fost singura instituţie de învăţământ superior din centrul academic Iaşi care şi-a desemnat rectorul prin concurs public, iar în cursul zilei de ieri prof.dr. Sorin Bocancea a fost desemnat de către comisia din care au făcut parte şi prof.dr. Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, şi prof.dr. Tudorel Toader, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. 

„Dosarele celor doi candidaţi au fost evaluate de către comisie, s-a dezbătut aproximativ două ore, au fost întrebaţi despre programul managerial şi au fost notaţi în secret. În unanimitate, toţi cei 12 membri ai comisiei l-au desemnat pe prof.dr. Sorin Bocancea ca viitor rector, după o serie de proceduri scrupulos respectate“, a declarat prof.dr. Doru Tompea, fost rector al UPA din Iaşi.

Astăzi, dosarul noului rector va fi validat de către Senat şi trimis la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru emiterea ordinului de numire. „Ar fi o experienţă pe care nu am vrut să o las fără urmări. Lucrez în administraţia acestei instituţii din 2004 şi pur şi simplu am fost în nucleul dur al managementului ei şi am considerat că pot să fac treaba asta. Ştiu tot cu ce se mănâncă managementul unei instituţii“, a declarat Sorin Bocancea.

El a mai specificat şi faptul că a pregătit deja o serie de propuneri pe care doreşte să le trimită la MENCŞ, în calitate de rector al UPA din Iaşi, pentru eliminarea unor acte normative considerate a fi discriminatorii faţă de învăţământ superior privat. „Dacă o universitate privată are o datorie de un leu la Fisc, nu poate să fie eligibilă ca să acceseze proiecte europene, or la instituţiile de stat sunt datorii de milioane, şi nu se pune problema. Mai mult, suntem, alături de Grecia, Bulgaria şi Marea Britanie, singurele state din Uniunea Europeană în care învăţământul privat nu este subvenţionat. Trebuie ca România să intre în clubul majoritar al Uniunii şi să nu rămână într-o minoritate jenantă. Sunt măsuri restrictive care ne afectează pe o piaţă care este deja slăbită“, a adăugat Sorin Bocancea.

Cel de-al doilea candidat pentru şefia UPA a fost conf.dr. Teodora Liliana Prelipcean, fostă şefă la Departamentul de Ştiinţie Socio-Umane de la universitatea privată.

 

Comentarii