Numărătoarea inversă începe din SUA

joi, 10 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Numărătoarea inversă începe din SUA

Ce urmează? Alegeri în Republica Moldova, Austria, Franţa. Alegeri în România. Să ne aşteptăm să se intensifice valul naţionalist, anti-european, pro-Rusia? Vorba unui jurnalist din Bulgaria aflat aici – „mă sperie că trăiesc sfârşitul lumii şi eu trebuie să fiu printre cei care-l anunţă“.

La ora la care scriu acest text, Donald Trump a câştigat alegerile în Statele Unite ale Americii. Sunt la sediul republicanilor din Phoenix, Arizona, unde se rostesc discursuri triumfătoare. Se scandează „build the wall”, „shut down the media”. Există însă o serie de lucruri fundamentale care nu se vor schimba, indiferent de cine ar fi ieşit preşedinte, şi altele care vor schimba pentru totdeauna situaţia în care se află cea mai stabilă democraţie din lume. Până în noiembrie 2016.

Trump a fost unul dintre cei mai vocali susţinători ai unei economii naţionaliste, a creşterii implicării militare în zonele de conflict, a retragerii din parteneriate strategice şi militare în Europa. Însă poate cel mai important lucru de spus este că Trump a fost în permanenţă un militant pentru divizarea ţării – cine nu e de acord cu el nu are binele Americii în inimă. Cetăţenii SUA nu au mai fost niciodată atât de înverşunaţii unii împotriva celorlalţi, fapt pe care l-am văzut-o în ultimele două săptămâni pe străzile din Washington şi Arizona.

Femeile care-l susţin pe Trump le-au atacat, verbal şi fizic, la mitinguri, pe cele care au vorbit împotriva acestuia. Latin-americanii se simt o minoritate alungată, practic, din ţară, după ce discuţiile cu privire la ridicarea unui zid la graniţa cu Mexic (care s-au dovedit a fi de doar 20% interes pentru oamenii din jurul zonei de graniţă) se vor intensifica. Afro-americanii care l-au votat pe Trump spun că America este o ţară care are nevoie de un preşedinte care să împiedice vărsarea de sânge în Libia, Siria şi Irak, indiferent de comentariile rasiste pe care le face. Mesajele campaniei republicanilor au avut un impact atât de puternic încât orice argument împotriva lor s-a năruit, chiar dacă era fundamentat sau nu.

În acest moment, indiferent de cine ar fi câştigat alegerile, ţara este divizată atât de puternic încât nu mai există drum de întoarcere. Democraţii şi republicanii formează insule de opoziţie brută atât în Congres, cât şi în statele pe care le controlează. Dacă înainte exista un anumit consens, proiecte comune urmărite de ambele grupări, chiar dacă partidele aveau viziuni diferite asupra lor, în momentul de faţă America riscă un blocaj complet. Consensul este imposibil.

Însă există alte două consecinţe mult mai grave ale acestei campanii electorale, numită de jurnalişti drept una dintre cele mai murdare din istoria modernă a SUA. În cazul victoriei iminente a lui Trump, mass media din State vor suferi cea mai dură lovitură din istoria lor fiindcă i se va valida mesajul său. Presa minte, manipulează, vor doar răul ţării şi singurul adevăr îl deţin eu, Trump. În situaţia în care deja încrederea în presă e la pământ, mulţi jurnalişti se tem că această lovitură îi va fi fatală, mai ales că şi democraţii acuză că presa a jucat un rol important în creşterea în popularitate a lui Trump.

A doua consecinţă se răsfrânge direct asupra Europei. Ce urmează? Alegeri în Republica Moldova, Austria, Franţa. Alegeri în România. Să ne aşteptăm să se intensifice valul naţionalist, anti-european, pro-Rusia? Vorba unui jurnalist din Bulgaria aflat aici – „mă sperie că trăiesc sfârşitul lumii şi eu trebuie să fiu printre cei care-l anunţă“.

 
Cătălin HOPULELE este corespondent al Ziarului de Iaşi din Washington

Comentarii