De Business

Punem punctul pe știi

O firmă din Iaşi este printre cele mai dinamice 50 de companii de IT din Europa Centrală (FOTO)

sâmbătă, 31 octombrie 2015, 02:50
3 MIN

Geskimo SRL se situează pe locul 27 în Deloitte CE Technology Fast 50 2015. Firma a înregistrat anul trecut un salt al cifrei de afaceri de 419%.

 

Iaşul are o singură reprezentantă în clasamentul celor mai dinamice companii de tehnologie din zona Europei Centrale. Este vorba despre Geskimo SRL, societate dezvoltatoare de soluţii software, înfiinţată în urmă cu zece ani la Iaşi. Societatea s-a clasat pe locul 27 în Deloitte CE Technology Fast 50 2015, cu o creştere de 419% a afacerilor în decursul a patru ani. „Produsul nostru principal se numeşte cognitiveSEO.com. Este o soluţie business-to-business prin care se vinde o subscripţie lunară la un serviciu de marketing online de analiză a site-urilor proprii şi ale concurenţei. Acesta este produsul nostru care a generat creşterea afacerilor. În anul 2010 a fost început proiectul cognitiveSEO. Iniţial, preconizam ca perioada de dezvoltare să dureze aproximativ şase luni. A durat însă un an şi şase luni din cauza mai multor factori. Firma era mică şi era greu să găseşti oameni buni cu care să faci echipă. De asemenea, a trebuit să ne axăm mai mult pe partea de cercetare şi development pentru a dezvolta o platformă inovativă în domeniul instrumentelor de Digital Marketing. La mijlocul anului 2011 am fost în Polonia la Search Marketing Day, o conferinţă în domeniu, unde am lansat produsul în varianta Beta şi am validat ideea, iar din decembrie 2011 am început să vindem online pe cognitiveSEO.com”, ne-a declarat Răzvan Gavrilaş, administratorul Geskimo SRL.

 
Firmă de familie
 
În anul 2005, imediat ce a absolvit cursurile Facultăţii de Informatică din Iaşi, Gavrilaş a pus bazele Geskimo. Nu a pornit singur pe acest drum, ci împreună cu soţia sa, Cristina, absolventă a Facultăţii de Construcţii de Maşini şi Management Industrial. Cei doi sunt asociaţi şi conduc o companie cu cifră de afaceri de 3,2 milioane lei în 2014 şi profit net de 1,8 milioane lei. Pentru Geskimo lucrau şase angajaţi anul trecut, potrivit celui mai recent bilanţ. Acum sunt în total zece, spune Gavrilaş. În 2011 afacerile firmei erau de circa 600.000 lei şi profitul net de 200.000 lei. În prezent, compania îşi desfăşoară activitatea pe pieţele externe, majoritatea clienţilor fiind din Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie. „În momentul de faţă compania se axează pe produsul cognitiveSEO, pe care îl dezvoltă în continuare, dar am şi lansat un nou produs BrandMentions.com, care te ajută să iţi monitorizezi brandul tău dar şi al competitorilor şi să fii notificat în momentul în care apar menţiuni despre el”, a menţionat Gavrilaş.
 
Afaceri de zece ori mai mari
 

România ocupă locul al doilea în clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2015, dupa Polonia. Ţara noastră are zece reprezentante în competiţia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza creşterii veniturilor obţinute pe o perioadă de patru ani. Cu o creştere de 998%, prima companie românească din top este ZebraPay din Bucureşti, care ocupa locul 6 în clasamentul regional.
Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie să realizeze venituri anuale de cel puţin 50.000 euro în fiecare an şi să aibă sediul într-o ţară din Europa Centrală. De asemenea, acestea trebuie să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să facă investiţii substanţiale în cercetare şi dezvoltare şi să aibă o structură de acţionariat care exclude subsidiare deţinute majoritar de entităţi strategice. 
 

 

Comentarii