De Business

Punem punctul pe știi

O importantă firmă din domeniul instalaţiilor, în pericol de insolvenţă

O firmă olandeză a depus la Tribunalul Iaşi cerere de insolvenţă pe numele societăţii Urbio Ro SRL.

vineri, 24 octombrie 2014, 01:50
3 MIN
 O importantă firmă din domeniul instalaţiilor, în pericol de insolvenţă

O cunoscută firmă ce activează în domeniul instalaţiilor de încălzire este în pericol de insolvenţă. Este vorba de Urbio Ro SRL, unul dintre jucătorii importanţi de pe piaţa energiei regenerabile. Societatea are sediul social în Păcurari, pe strada Moara de Foc, dar are reprezentanţe şi în alte oraşe mari ale ţării, între care Bucureşti, Braşov, Constanţa sau Timişoara.

Urbio s-a extins şi în afara graniţelor, fiind prezentă şi pe piaţa de profil din Republica Moldova. În urmă cu două zile, la Tribunalul Iaşi s-a depus o solicitare de deschidere a procedurii insolvenţei contra acestei firme, iniţiatorul acestui demers fiind Samlex Europe Netherlands, societate olandeză tot din sectorul energiei regenerabile. Instanţa nu a stabilit încă data când va fi analizată această cerere. În funcţia de administrator al societăţii ieşene figurează Ana Maria Ciotîr.

 
 
Bani din “Casa Verde”
 
 
Urbio a fost înfiinţată în anul 2008, iar primele lucrări de anvergură pentru portofoliul companiei au fost cele de montare a două staţii de tratare şi epurare a apei pentru două spitale. Societatea s-a ocupat la început şi de amenajarea spaţiilor verzi. La doi ani distanţă de la constituire, Urbio şi-a schimbat domeniul de activitate, virând spre zona sistemelor de încălzire. Începând cu 2010, conducerea firmei a început să ofere consultanţă în pregătirea documentaţiei din cadrul programului “Casa Verde”. În acest sector, Urbio făcea “lobby” pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, prin înlocuirea sau completarea sistemelor clasice, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a firmei. Printre beneficiarii serviciilor societăţii s-au numărat instituţii publice, unităţi administrativ-terioriale dar şi lăcaşuri de cult. “Am reuşit să depunem la agenţiile teritoriale de mediu 10 astfel de proiecte pentru instituţii de stat”, susţin oficialii Urbio pe acelaşi site. În cadrul primei sesiuni de depunere a dosarelor pentru programul “Casa Verde”, firma a înregistrat 800 de depuneri cu 550 de montaje. Pentru cea de-a doua sesiune a aceluiaşi program, firma a oferit consultanţă pentru 3.000 de potenţiali beneficiari, fiind depuse 2.000 de dosare la stat pentru obţinerea finanţarii în vederea instalării de panouri solare.
 
 
Afacerile au urcat de zece ori
 
 
Din punct de vedere financiar, în perioada 2008-2013, cifra de afaceri a firmei a crescut de mai bine de zece ori. Iniţial, cât s-a lucrat în sectorul colectării şi epurării apelor uzate, Urbio a derulat afaceri în jur de jumătate de milion de lei. Ulterior, atunci când a cotit spre soluţii ecologice, acest indicator s-a dublat. În 2010, cifra de afaceri era de 1,3 milioane lei pentru ca la un an distanţă să ajungă la pragul de 3,3 milioane lei. Până în prezent, anul 2012 a fost cel mai reuşit pentru Urbio, dovadă fiind cele aproximativ 4,1 milioane de lei raportate ca cifră de afaceri în acel an. În 2013 însă a survenit o scădere de circa 400.000 lei a acestui indicator din bilanţ. Totodată, societatea a înregistrat şi pierderi, în valoare de 117.000 lei, iar datoriile sunt cu puţin peste 2,9 milioane lei. Jurnaliştii “Ziarului de Iaşi” au încercat în repetate rânduri în cursul zilei de ieri să obţină un punct de vedere din parte oficialilor Urbio. Cu toate acestea, nu a răspuns nimeni la numerele de telefon postate pe site-ul societăţii.

 

 

Comentarii