De Sănătate

Punem punctul pe știi

O nouă operaţie pentru pacienta obeză care şi-a micşorat stomacul în Turcia

marți, 16 mai 2017, 01:50
2 MIN
 O nouă operaţie pentru pacienta obeză care şi-a micşorat stomacul în Turcia

Femeia de 37 de ani a ajuns la Iaşi cu infecţie generalizată, după şase luni de la o operaţie de rezecţie a stomacului făcută în afara ţării.

Femeia din Cepleniţa internată la Spitalul „Sf. Spiridon“ cu o infecţie generalizată după o operaţie de slăbit făcută în Turcia va mai fi supusă unei intervenţii chirurgicale. Potrivit me­dicilor ieşeni, starea pacientei se menţine stabilă, dar gravă. Ieşeanca în vârstă de 37 de ani a ajuns în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ du­minică dimineaţa. Pacienta care cântăreşte peste 100 de kilograme a ajuns la spital cu un singur plămân funcţional. Celălalt nu mai contribuia la funcţia respiratorie ca ur­mare a unei infecţii generalizate care se regăsea atât în toracele pacientei, cât şi în abdomenul acesteia. Infecţia ar fi pătruns dintr-o cavitate în alta printr-o fisură a diafragmei.

Conform istoricului medical al pacientei, ie­şeanca a suferit o primă fisură a muşchiului diafragmatic în timpul internării într-o clinică din Turcia, acolo unde a optat pentru o rezecţie de stomac. Femeia şi-a făcut o astfel de operaţie pentru a trata boala cu care a fost diagnosticată, respectiv obezitate morbidă. „Pacienta a a­juns în UPU într-o stare foarte gravă. Erau vizibile insuficienţa respiratorie acută şi afectarea generală a funcţiilor vitale. A fost internată în clinica chirurgicală de gardă şi după primul stop cardio-respirator resuscitat în UPU a fost efectuată intervenţia chirurgicală de o echipă complexă de chirurgie generală, chirurgie toracică, anes­tezie şi terapie intensivă“, a specificat profesorul Diana Cimpoeşu, me­dic-şef UPU-SMURD.

Chirurgii intraţi în sala de operaţie au interve­nit pentru înlăturarea infecţiei din ambele cavităţi. „S-a efectuat intervenţie chirurgicală atât pentru infecţia cu localizare intraabdominală, cât şi pentru cea cu localizare toracică, care determina insuficienţa respiratorie. Propriu-zis, un plămân nu participa la mişcările ventilatorii şi la oxigenarea organismului, iar sepsisul cu cele două localizări era unul vechi. Pacienta are deocamdată un prognostic rezervat“, a mai su­bliniat profesorul Cimpoeşu. Ieşeanca a reuşit să le comunice medicilor că, în urmă cu şase luni, a suferit o intervenţie de chirurgie bariatrică, de micşorare a stomacului, în Turcia. Potrivit medicilor, controalele ulterioare intervenţiei chirurgicale trebuiau efectuate în aceeaşi clinică de specialitate. Femeia se află la prima internare în Spitalul „Sfântul Spi­ridon“.  

Comentarii