O scară cumpărată de la Dedeman şi urmele unui VW l-au trădat pe hoţul de la Altex

marți, 22 decembrie 2015, 03:00
3 MIN
 O scară cumpărată de la Dedeman şi urmele unui VW l-au trădat pe hoţul de la Altex

Individul arestat a fost văzut pe camerele de luat vederi când cumpăra scara găsită la locul faptei.

Ies la iveală amănunte despre prinderea unui hoţ care a spart magazinul Altex din Complexul Era. Poliţiştii de la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Iaşi au arestat săptămâna trecută unul dintre cei doi hoţi care au dat lovitura furând peste 250 de laptop-uri şi telefoane mobile inteligente. Este vorba despre Ion Dan Trăistiuţă, în vârstă de 29 de ani, din Scopoşeni, comuna Horleşti. Acesta a fost reţinut pe data de 14 decembrie, iar a doua zi a fost introdus în arest pentru 30 de zile.

Probele adunate de anchetatori împotriva lui sunt nişte imagini surprinse de camerele de luat vederi de la magazinul Dedeman din Valea Lupului. Tânărul a fost filmat cumpărând o scară metalică. Aceeaşi scară a fost găsită de poliţişti în zona Altex, imediat după spargere. Anchetatorii au solicitat angajaţilor Dedeman să identifice scara, iar aceştia de aici au reuşit să afle ziua în care a fost vândută, apoi au oferit filmările de la casa unde clientul a achitat bunul. De asemenea, o altă probă pentru care po­liţiştii îl suspecteză pe Trăistiuţă că este unul dintre autori sunt urmele roţilor autoturismului cu care se prespune că ar fi transportat bunurile furate. Sunt cauciucuri de autoturism late, asemănătoare cu ale maşinii lui Trăistiuţă, un Volkswagen Touareg. În schimb, poliţiştii nu au reuşit să dea de urma bunu­rilor furate, mai ales că suspectul refuză să vorbeas­că cu anchetatorii.

Ion Dan Trăistiuţă are domiciliul în cartea de identitate în satul Scopoşeni, comuna Horleşti, însă locuieşte efectiv în Leţcani, la 100 de metri de drumul european. Acesta şi-a închiriat o casă de la un localnic în urmă cu jumătate de an, iar aici şi-a deschis un magazin cu haine second hand, aduse din Germania.

În privinţa furtului, poliţiştii suspectează că hoţii au urcat pe acoperişul complexului cu ajutorul unei scări metalice cărate de ei, de la maşină până în spatele clădirii. Odată urcaţi, ei au tras scara pe acoperiş, pentru a nu fi observată de paznici. Pe acoperiş, hoţii au tăiat o coală de metal din peretele exterior al imobilului, apoi au aruncat în interior o sfoară. Unul dintre hoţi a coborât pe sfoară direct în interiorul magazinului. Pe pereţi, criminaliştii au fofografiat urmele de cauciuc lăsate de hoţ, pe perete, la coborâre, cât şi la urcare. An­chetatorii cred că, timp de câteva ore, cel de jos a legat cutiile cu laptop-uri şi telefoane de frânghie, iar cel de sus le-a tras pe acoperiş. De acolo, aceştia, cel mai probabil le-au cărat până la maşină, peste câmp, în mai multe drumuri.

Pe 15 decembrie, când procurorul de caz a cerut arestarea lui, Trăistiuţă a contestat decizia, cerând să fie arestat la domiciliu, deoarece are în îngrijire un copil. Instanţa nu a fost de acord. „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de Parchetul de pe lângă Jude­cătoria Iaşi cu privire la inculpatul T.I.D., şi în consecinţă, dispune arestarea preventivă a inculpatului, cercetat pentru infracţiunea de furt calificat, pentru o perioadă de 30 de zile, de la data de 15 decembrie 2015, până la 13 ianuarie 2016, inclusiv. Respinge ca neîntemeiate cererile de luare faţă de inculpat a măsurii preventive a controlului judiciar sau a arestului la domiciliu, cereri formulate de inculpat, prin apărătorul ales. În baza art. 229 cod procedură penală, se va înştiinţa Primăria comunei Leţcani, precum şi primăria Horleşti, pentru ana­liza oportunităţii măsurilor legale de ocrotire faţă de copilul minor al inculpatului“, se arată în decizia judecătorilor din acest dosar.

Comentarii