Opera ieşeană îl sărbătoreşte duminică cu mare fast pe maestrul Petre Sbârcea

joi, 15 ianuarie 2015, 20:19
2 MIN
 Opera ieşeană îl sărbătoreşte duminică cu mare fast pe maestrul Petre Sbârcea

Gala extraordinară pentru Anul Nou va avea loc de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, în interpretarea baletului şi orchestrei, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

În cadrul primei premiere din acest an de la Operă, instituţia are un moment deosebit dedicat dirijorului Petre Sbârcea, care a trecut de mult de pragul celor 80 de primăveri. Gala extraordinară pentru Anul Nou va avea loc duminică, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, în interpretarea baletului şi orchestrei, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea.

„Coregrafia este semnată de celebra balerină Ileana Iliescu, artista care a dansat pe cele mai mari scene ale lumii şi care le-a împărtăşit europenilor pasiunea sa pentru balet. La împlinirea onorabilei vârste de 83 de ani, maestrul Petre Sbârcea va urca la pupitrul dirijoral în seara spectacolului. Acesta a fost prim-dirijor al Operei Naţionale Române din Cluj timp de aproape 20 de ani şi fost director al instituţiei şi este considerat unul dintre cei mai importanţi dirijori români începând cu a doua jumătate a secolului XX”, a declarat Gabriela Grigoriu, purtătorul de cuvânt al Operei Române din Iaşi.

Maestrul a fost unul dintre cei mai apreciaţi elevi ai lui Sergiu Celibidache şi ai lui Antonin Ciolan, cariera lui cuprinzând numeroase spectacole de operă şi concerte simfonice, fiind invitat permanent al orchestrelor din întreaga lume. Profesor universitar al Academiei de Muzică Cluj, maestrul a fost desemnat Cetăţean de Onoare al Sibiului şi Clujului, doctor honoris causa al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj şi a primit Ordinul Cultural al României, Medalia Mascagni (Italia), dar şi Ordinul Naţional „Serviciul credincios” în grad de Cavaler.

Biletele pentru această premieră sunt puse în vânzare la agenţia Operei, iar biletul costă între 10 şi 60 de lei, în funcţie de locul în sală. Pentru mai multe informaţii despre spectacol şi bilete puteţi suna la numărul de telefon: 0332.888.448 sau puteţi scrie pe adresa de e-mail bilete@operaiasi.ro.

Organizatorii ţin să menţioneze faptul că la acest spectacol este interzis accesul copiilor sub 7 ani.  

Comentarii