Operaţie pe cord fără bisturiu, în premieră naţională la Iaşi

marți, 24 mai 2016, 01:58
2 MIN
 Operaţie pe cord fără bisturiu, în premieră naţională la Iaşi

La Institutul de Boli Cardiovas­culare „Prof. Dr. George I.M. Geor­gescu“ din Iaşi (IBCV), o echipă de medici coordonată de prof. univ. dr. Grigore Tinică a efectuat, recent, în premieră naţională, o intervenţie pe cord fără bisturiu.

Concret, interven­ţia constă în introducerea printr-o arteră de la nivelul mâinii a unei proteze tubulare specifice în segmentul afectat al aortei. De aceasta a beneficiat un pacient de 83 de ani care suferea de anevrism de aortă toracică rupt care îi punea viaţa în pericol. Bărbatul prezenta multiple afecţiuni şi a mai fost operat anterior în anul 2011 pentru anevrism de aortă ab­do­minală şi diagnosticat ulterior cu ane­vrism de aortă toracică fisurat, afecţiune care putea conduce la decesul pacientului. Având în vedere gravitatea situaţiei, s-a decis efectuarea acesteia în regim de urgenţă în sala de intervenţii hibride a insitututului.

„Până în urmă cu un an, în România astfel de proceduri erau imposibil de practicat din cauza costurilor. Intervenţiile endovasculare sunt proceduri hibride care au indicaţii precise şi care se adresează pacienţilor care nu pot beneficia de tratament chirurgical din cauza afec­ţiunilor asociate sau vârstei înain­tate“, a explicat dr. Grigore Ti­nică, managerul IBCV Iaşi.

Refa­cerea endovasculară a aortei este indicată la pacienţii cu dilatare ane­vrismală, disec­ţie, leziuni traumatice sau afecţiuni de ţesut conjunctiv care vizează aorta toracică. Dr. Grigore Tinică a mai adăugat că astfel de procedee reduc trauma, durata intervenţiei, durerea postoperatorie şi scad perioada de spitalizare permiţând astfel o recuperare mai rapidă a pacientului. De asemenea, astfel de intervenţii se fac doar în cazul în care metodele chirurgiei cardiovasculare clasice nu sunt posibile, iar rata de succes este una de 95%.

IBCV dispune de o sală de intervenţii chirurgicale hibride, dotată prin intermediul unui parteneriat cu Univer­sitatea de Medicină „Grigore. T. Popa“, în institut derulându-se concomitent un program al Ministerului Sănătăţii, cu numele „Tratamentul Anevrismelor Aortice prin Tehnici Hibride“, cu finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Comentarii