N

Păcăleală întârziată de 1 aprilie? Pe 15 mai vom circula prin pasajul de la Fundaţie

N

miercuri, 02 aprilie 2014, 14:21
4 MIN
 Păcăleală întârziată de 1 aprilie? Pe 15 mai vom circula prin pasajul de la Fundaţie

\N

Traficul auto ar putea fi deschis în interiorul pasajului din Fundaţie pe data de 15 mai. Constructorii de la Fundaţie au anunţat ieri Primăria că şi-au planificat să termine o parte din lucrări până la mijlocul lunii mai, ceea ce le va permite şoferilor să poată traversa rondul din Fundaţie prin subteran. Restul lucrărilor vor conti­nua în pasaj şi după ce traficul ar fi deschis. Constructorii intenţionează să lucreze la sistemul de evacuare a apelor, sub structura de beton pe care vor circula maşinile.

GALERIE FOTO I

GALERIE FOTO II

GALERIE FOTO III

Canalul colector va prelua apele pluviale şi le va evacua, prin foraje orizontale, în reţeaua de apă din Copou, respectiv din Râpa Galbenă. Astfel, în timp ce traficul s-ar desfăşura în pasaj, utiljele ar trebui să facă 120 de foraje orizontale într-unul din pereţii pasajului pentru a face legătura cu reţeaua de apă a Copoului. Aceste lucrări se desfăşoară în canalul colector şi, cel mai probabil, sub circulaţie. „Am lansat un termen de 15 mai pentru finalizarea lucrărilor din pasaj. Acest lucru înseamnă să se poată circula prin pasaj. Mai sunt încă cinci radiere de executat de genul celui de la intrare. Colectorul începe de azi şi într-o săptămână se va rea­li­za forajul orizontal până la Râpa Galbenă pentru eva­cu­area apelor. Celelalte foraje se pot executa şi după darea în executare pentru că sunt în camera tehnolo­gică. Este canalul colector unde utilajul poate să lucreze fără să deranjeze traficul. Este un utilaj mai mic care are acces acolo“, a declarat Gheorghe Ru­sanovschi, managerul de proiect din Fundaţie, din partea SCCF Iaşi.

Nichita: „Vreau să văd dacă acest termen de 15 mai este fezabil“

Primarul Gheorghe Nichita a inspectat ieri şantierul de la Fundaţie şi a declarat că este neîncrezător în legătură cu termenul dat de constructor. „Ei şi-au luat angajamentul ca până pe 15 mai pot să termine la nivel de radier, adică  tot ce înseamnă foraje interioare cu excepţia forajelor orizontale care se pot lucra şi în timp ce pasajul poate fi pus în funcţiune. Voi face o analiză să văd mai departe ce înseamnă partea arhitecturală a pasajului cum şi cu cine o putem lucra după ce avem licitaţia finalizată şi vom lua o decizie cum putem pune pasajul în funcţiune. Dar constructorul ne-a promis până acum de foarte multe ori că poate să termine în timp şi s-a întâmplat tot timpul să amâne acest termene. Aşa că sunt un pic susceptibil. Vreau să văd dacă acest termen de 15 mai este fe­zabil“, a declarat Nichita. Constructorii intenţionează să reînceapă asfaltările în zona rondului săptămâna viitoare. Echipele vor turna ultimul strat de uzură în Piaţa Mihai Eminescu, pe porţiunile rămase neacoperite de anul trecut. Lucrările la pasajul din Fundaţie ar trebui finalizate, conform ultimului termen până pe 15 august. Primăria trebuie să mai contracteze şi partea de finisaje arhitecturale care costă în plus 4,7 milioane de lei, fără TVA. Primarul Gheorghe Nichita a precizat că actualul constructor nu este „interzis“ de la licitaţie, în ciuda celor patru amânări de contract pe care le-a avut până acum. Pasajul trebuia să fie funcţional din vara 2013. „Eu nu pot să opresc de la licitaţii pe nimeni. Sigur că ţinem seama când discutăm de experienţa pe care o are fiecare. Mi-ar conveni să am o firmă care îşi respectă graficele“, a mai spus Nichita.

Lucrările din Nicolina sunt în grafic

Celelalte două şantiere din oraş inspectate ieri de primar au un ritm accelerat al lucrărilor. Primarul Nichita a verificat şantierul de pe pasajul Nicolina care se află într-un stadiu destul de avansat. Edilii au anunţat că lucrările de pe pasaj vor fi terminate la vară. În plus, constructorii urmează să înceapă în aproximativ trei săptămâni lucrările de consolidare a pilonilor şi a părţii de dedesubt a pasajului care este foarte degradată. „La acest şantier, problema cea mai importantă o avem cu pasajul. Sunt lucrări dificile de consolidare a pasajului legate de turnări de betoane, armătură şi de asigurarea traficului în continuare. Pe partea liniilor de tramvai, vom accelera lucrările. Sperăm ca la finalul lunii mai vom termina spre Podu Roş de finalizat pe partea dreaptă cu betoanele după care să asfaltăm, să dăm în funcţiune două benzi pe partea dreapta şi să ne apucăm şi de liniile de tramvai. Este o lucrare care respectă graficele, care poate să aibă o continuitate mai bună“, a declarat Gheorghe Nichita. Şi lucrările la liniile de tramvai de la Ţesătura spre Baza 3 sunt destul de accelerate. Constructorii au precizat că vor finaliza până în mai schimbarea liniilor de tramvai până la Cotnari, iar următorul tronson, de la Ţesătura până la Baza 3, va fi terminat până pe 15 iunie. Ultima porţiune din proiect care va aduce noi modificări în transportul public va intra în şantier după vacanţa elevilor.

Comentarii