Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Paştele sanitar

GALERIE
Stelian Dumistracel
  • Stelian Dumistracel
- +

Mă gândisem iniţial la adjectivul medical, dar părea că aş fi luat prea în serios, procentual vorbind, ceea ce au transmis în materie televiziunile "de succes" după petrecerile - ca obligaţie - prilejuite de Paşti. 

Căci, după provocări privind conduita apropo de achiziţiile alimentare (sub semnul expresiilor "călcat în picioare", "asalt", "febră" şi altele, tot belicoase şi ameninţătoare) şi după osanale aduse zeităţilor momentului, cu nominalizarea Mielului (drob, fript sau în borş), a Cozonacului sau Ouălor roşii, îndată după cele trei zile de Paşti, vine şi momentul adevărului neajungerii omeneşti (sau individuale), marcat de termeni descriind variate suferinţe. Nu că la tv nu ar trebui ilustrate (ironic?) apucături ale celor din jur, dar să faci reclamă bulimiei pentru ca, post factum, să o deplângi (?), înseamnă să-ţi pregăteşti terenul pentru senzaţionalul următoarelor emisiuni.

* Prevenţia. Păstrând dreapta măsură, trebuie să menţionăm şi apariţia unor sfaturi de înfrânare. Cum este, de exemplu, unul repetat în "Ziarul de Iaşi": "Diabetici: atenţie la bunătăţile de pe masa de Paşti!" (1.05.2013), cu recomandarea de a evita mâncarea grasă ("Încărcarea cu mâncare grasă poate face foarte rău: creşte glicemia, creează indigestii, creează şi un dezechilibru al ficatului şi al colecistului cu vărsături şi dureri abdominale"; /ziaruldeiasi.ro/). Fireşte, asemenea puneri în gardă nu au lipsit nici din alte cotidiene, la rubrica "Sănătate", ilustrând spusa medicilor că "Bolile nu au sărbătoare!". Dar sfatul era şi este trebuincios şi pentru cei sănătoşi sau cu metehne încă neomologate. Iată o sentinţă, recurentă, a Ministerului Sănătății: "Masa de Paşte va fi considerată tentativă de sinucidere" (/timesnewroman.ro/).

Şi a fost, căci s-a adăugat alcoolul! Mass-mediei i s-a oferit prilejul să culeagă adeveriri (cităm informaţii din diferiţi ani, Paştele 2016 nefiind o excepţie): "Urgenţele, luate cu asalt de Paşti"; "Sute de brăileni au ajuns la spital în ultimele zile, unii deoarece au făcut excese alimentare ori au băut prea mult, alţii victime ale unor accidente rutiere sau agresiuni". Declaraţia unui medic: "Au fost foarte mulţi pacienţi, am fost sufocaţi de urgenţe încă de sâmbătă, dar şi în toată noaptea de Înviere... Au fost patologii diverse, de la colici biliare, pancreatite, stări de ebrietate, cardiaci decompensaţi, cazuri de stop cardio-respirator,... dar şi multe agresiuni, pe fondul consumului excesiv de alcool" (/obiectivbr.ro/). O revanşă sui-generis: din cei 341 de pacienţi care s-au prezentat la UPU Iaşi în 24 de ore, cei mai mulţi au acuzat dureri abdominale; după ce au postit, de Paşti, au mâncat de toate, ori şi-au întrerupt tratamentul de sărbători! (surse diverse). Diagnostice populare: aplecătură, ciumurluială, îndesoare. Dar să vedem şi agenţii alimentari.

Mielul. Există formulări tranşante, şi acestea frecvente, privind riscurile supunerii la ritualul culinar al mielului de Paşti, de tipul "Carnea de miel, un pericol pentru sănătate". Grija pentru aproapele: "Patrupedele care au abuzat de ouă, drob, friptură şi ciorbă de miel /meniul aproape complet!/ au ajuns la spital. Medicii ne avertizează că din cauza oaselor de miel căţeii pot face torsiune gastrică" (/libertatea.ro/, sub titlul "Animalele au făcut abuzuri de Paşte").

Cozonacul. Această bunătate pascală are cea mai proastă cotaţie din perspectiva sănătăţii. Sustragerile la "umplutură", curente, faţă de gramajul din reţetar, trebuie considerate binefaceri discrete, căci nutriţioniştii vorbesc de adevărate "bombe chimice!" ("top trei cei mai nocivi cozonaci de pe piaţa din România"; cugetliber.ro); vezi şi "Departe de tradiţie! Cozonaci plini de chimicale" (idem; din compoziţie: şrot de soia, zer praf, oţet din vin, ulei de rapiţă, enzime, conservanţi, coloranţi, agenţi de îngroşare şi de umezire, emulsifianţi, corectori de aciditate, stabilizatori şi alte materii apetisante).

Ouăle roşii sunt, şi ele, primejdioase, din două direcţii: din cauza vopselelor, poţi să te intoxici cu plumb; pe de altă parte, aceste "ingrediente principale ale sărbătorii pascale", fiind "foarte perisabile", dacă sunt "contaminate cu bacterii, pot produce intoxicaţie alimentară, manifestată prin crampe abdominale şi alte disconforturi" (/sfatulmedicului.ro/).

Vivere pericolosamente. Nu avem spaţiu pentru informaţiile privind "asaltul gunoaielor" pe locul fostelor grătare: hârtii, "peturi" şi "doze" turtite, ca şi alte urme ale ieşirilor la iarbă verde de Paşti, şi acestea prezentate, la vremea lor, cu toată admiraţia. În spiritul tradiţiei, iată însă o felicitare de sezon, cu asocierea, de tip "Dorel", a tuturor vedetelor: "Să-ţi fie viaţa pufoasă ca un cozonac, fără griji ca a unui mieluşel (!), colorată ca un ou de Paşte şi luminoasă ca Ziua Învierii" (păcat de ultima comparaţie, altfel kitsch-ul ar fi fost desăvârşit).

Revenind la opţiunile mass-mediei şi folosind un anglicism ce se propagă, încheiem printr-o constatare: "binging" jurnalistic culinar, "binging" jurnalistic sanitar, astea da evenimente de presă! 

Stelian Dumistrăcel este profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării de la Universitatea "Al. I. Cuza” Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri