Pe urmele criminalului de la Costuleni. A dispărut cu poliţia în poartă

marți, 20 octombrie 2015, 01:59
10 MIN
 Pe urmele criminalului de la Costuleni. A dispărut cu poliţia în poartă

Suspectul Vasile Miron a fugit după ce poliţia a bătut la poartă. Rudele copilului ucis cred că el este autorul. Ce a făcut Miron, de când a venit în sat şi până a fugit

  

Reporterii "Ziarului de Iaşi" au refăcut traseul presupusului asasin al copilului din Costuleni, până să fie scăpat de anchetatori. Reporterii au stat de vorbă cu persoanele care l-au găzduit pe suspect în perioada când puştiul a dispărut, iar acestea au povestit detalii şocante despre suspectul Vasile Miron.

Cazul crimei este considerat de autorităţi ca fiind cel mai grav din ultimii ani. Culmea, procurorii nu au reuşit să adune destule dovezi pentru a-l incrimina pe suspect şi a-l aduce în ţară pentru a fi cercetat. Miron a fost pe punctul de a fi prins de poliţişti, chiar în curtea casei unei rude care îl găzduia, însă a sărit un gard şi a fugit.

A doua zi a fugit în Bucureşti, iar într-un dulap a lăsat un cuţit cu buton. De asemenea, de la familia de la care a dispărut copilul, unde a fost de asemenea găzduit, acesta a furat nişte brăţări din argint şi 1.600 lei, iar în loc a lăsat un alt cuţit. Nici în prezent nu există un mandat de arestare pe numele suspectului, iar procurorii nu au destule probe pentru a prinde criminalul.

Suspectul principal al crimei şocante din Costuleni a stat în zonă aproximativ două săptămâni. Venit de la Bucureşti la hramul din satul Covasna pentru a se “destinde” după 14 ani de puşcărie pentru omor, acesta s-a mutat când la o familie, când la alta, la nişte verişori. Timp de câteva zile, suspectul a înnoptat în alte părţi, evitând rudele care îl aşteptau acasă. Acestea bănuiesc că a înnoptat în două case părăsite ale familiei, aflate la marginea satului. Atunci se presupune că l-ar fi ucis pe copilul Alexandru Andrei Agape.

În ziua dispariţiei lui Alexandru Andrei Agape, pe 29 mai, Miron şi copilul au ieşit din curtea casei familiei Bungeanu, în sensuri opuse şi la o oră distanţă. Copilul era găzduit de familia Bungeanu deoarece ajuta la treburile casei, iar Miron venise cu o zi în urmă şi a dormit în aceeaşi curte. După ce au ieşit din curte, niciunul nu a mai revenit la această famile. Pe data de 30 mai, nu se ştie unde a dormit presupusul ucigaş: ori într-o casă părăsită de la marginea satului, ori într-o altă casă a familiei Bungeanu, nelocuită la acea vreme.

De asemenea, ziua de 31 mai constituie o altă enigmă pentru poliţişti deoarece nimeni nu l-a văzut pe Miron. Pe 1 iunie însă, adică într-o zi de luni când se sărbătorea şi hramul bisericii din localitate, Miron a venit la pomenirea morţilor, unde a servit câteva pahare de vin în cimitir. În seara zilei respective, el a mers să doarmă la Constantin Bungeanu, ginerele femeii care îl găzduise şi pe Alexandru.

Între cele două gospodării se află o distanţă de aproximativ doi kilometri distanţă. Acesta a stat până vineri, pe 5 iunie, apoi a dispărut din nou. Nu se ştie unde. Pe data de 9 iunie, marţi, mama copilului mers la poliţie, unde a reclamat dispariţia copilului. Pe 10 iunie, acesta s-a întors din nou la Constantin Bungeanu, iar a doua zi i-au bătut poliţiştii în poartă. Miron a luat-o la fugă, şi a dispărut după ce a sărit un gard într-un timp record. A doua zi, pe 12 iunie, a fost observat în afara localităţii, cu mai multe bagaje, apoi “s-a evaporat”.
 
Mai precis, Alexandru Andrei Agape a dispărut la vreo două ore după ce a venit de la şcoală, la familia Bungeanu. Membrii familiei au apus că puştiul nu avea unde să doarmă, deoarece casa îi arsese într-un incendiu. Casa unde dormea copilul se află la marginea satului, pe un deal greu accesibil.
 
În ziua respectivă, pe 29 mai, într-o vineri, acesta a venit acasă, a lăsat ghiozdanul, a mâncat, apoi a ieşit să se joace cu copiii. Se pare însă că Miron şi Alexandru au stat mai întâi de vorbă. “Au stat de vorbă de vreo două sau trei ori, chiar sub copacul acesta. A stat la mine două seri (n.r. – Miron), mai mult timp a stat la fiica mea şi soţul ei. Sunt sigur că dacă nu îl lua pe Alexandru, lua unul dintre nepoţii mei. Cel mai probabil că l-a dus pe copil în casa fiului meu, care la momentul respectiv era nelocuită. A deschis uşa de la intrare cu ranga. Acolo a stat fugar, că nu avea unde să stea, deoarece fiica mea îl dăduse afară din casă (n.r. – pentru că venise poliţia). Eu nici nu l-am cunoscut până să vină în acest an, în Costuleni. Porecla lui era «Cuţă». La mine a dormit două nopţi, chiar înainte de a dispărea băiatul. Copilul l-am culcat cu mine în cameră. Pe patul unde a murit moşneagul meu, l-am culcat pe Alexandru. A spus că nu îi este frică să doarmă acolo şi l-am lăsat. Fiul meu l-a spălat cu o seară înainte şi chiar i-a promis că îi cumpără de hram o pereche de tenişi dar a uitat”, a povestit Elena Bungeanu, cea care a avut grijă de copil.
 
Ea a spus că vineri la amiază, întâi a ieşit pe poartă Alexandru, apoi după o oră a ieşit şi Vasile Miron. “Pe poarta aia a ieşit copilul, iar după o oră a ieşit criminalul. Alexandru s-a dus la vecina, să se joace cu copiii acesteia. Criminalul a ieşit pe poarta principală, şi a plecat la vale. Nu îmi dau seama unde s-au întâlnit. El a spus că nu el este vinovat. La fata mea, i-a luat două brăţări de argint, şi a pus un cuţit în locul acestora. În măsuţa unde era televizorul”, a povestit femeia.
 
Vasile Miron a venit în satul Covasna cu aproximativ o săptămână înainte să dispară Alexandru. Suspectul s-a cazat iniţial la Constantin Bungeanu, ginerele Elenei Bungeanu. Acesta a dat informaţii esenţiale despre cum suspectul a fost cât pe ce să fie prins de poliţie. Constantin a povestit că l-a dat afară din casă în momentul în care la poartă au bătut poliţiştii. “Era cam la o săptămână după hram, cred că pe data de 11 iunie. Cu câteva zile înainte, copilul fusese dat dispărut, dar eu nu ştiam lucrul ăsta. Pe la orele amiezii, la poartă a strigat poliţia. Am ieşit şi am văzut un poliţist. Vasile stătea chiar pe prispa casei. Nu făcea nimic. Când a văzut poliţia, a luat-o la fugă, a sărit gardul în grădină şi dus a fost. S-a întors seara acasă şi i-am spus: «Băiete, ia-ţi bagajul şi valea». Nu a spus nimic şi a intrat în casă. După câteva ore a ieşit cu tot cu bagaj şi a plecat. Nu ştiu unde a dormit, dar a doua zi, soţia mea Lăcrămioara a mers la câmp, în afara satului. S-a întâlnit cu el. Stătea jos, se odihnea pe marginea drumului. Asta a fost pe 12 iunie, dată după care nu a mai fost văzut”, a spus Constantin.
 
După câteva zile, omul a găsit într-un dulap un cuţit, cu buton, pe care l-a predat procurorului. “A dormit la mine în timpul săptămânii, până vinerea, deoarece în weekend îmi veneau copiii acasă, de la şcoală. Nu făcea nimic toată ziua, nu l-am pus la treabă. Stătea toată ziua pe prispă, bea bere şi cafele şi nu spunea nimic. Era foarte tăcut”, a mai povestit acesta.
 
O mare parte din timpul petrecut de Miron în satul Covasna a fost la un magazin din centrul satului. Acesta este situat la jumătatea distanţei dintre casele celor două familii unde a fost găzduit, la care suspectul făcea “naveta”. Patronul terasei a povestit că bărbatul se comporta straniu şi a minţit în legătură cu trecutul său. Miron i-a spus că a stat în ultimii 15 ani în străinătate, unde a muncit. De fapt, el a stat în închisoare.
 
“A venit la început, îşi lua o cafea şi bere şi ieşea din magazin, pe terasă. Acolo stătea singur, fără să spună nimic. Doar butona telefonul. La un moment dat, l-am întrebat cine este şi de unde vine. A spus că a copilărit în sat, apoi s-a mutat în Bucureşti. A spus că nu a mai fost în sat de vreo cinsprezece ani (n.r. – exact cât a stat în închisoare pentru uciderea unei fete în vârstă de 17 ani, în ajunul Crăciunului). A spus că a stat în Germania, că are o soţie şi doi copii. Dar că a venit singur în sat”, a spus patroana magazinului.
Ea a mai povestit că niciodată cei doi, Miron şi copilul, nu au intrat împreună în magazin. “Lumea spunea că au fost văzuţi pentru ultima oară în preajma magazinului meu, dar nu erau împreună. Poliţia a venit şi a luat înregistrările, la momentul respectiv”, a completat aceasta.
 
“Sacul în care a fost găsit copilul, era din şura casei tatălui meu”
 
În acest moment, poliţiştii au probleme mari în anchetă. Autorităţile nu au suficiente probe ca să-l incrimineze pe Vasile Miron. Ba chiar, procurorii ezită să îl caracterizeze pe Miron ca fiind suspectul principal. Ieri la amiază, nu exista niciun mandat de arestare pe numele lui Miron, care se presupune că se află în Germania. Procurorii şi poliţiştii aşteaptă cu nerăbdare raportul necropsiei oaselor şi probelor ADN prelevate de pe pătura în care a fost găsit puştiul, aruncat într-o râpă.
 
Medicii legişti au găsit într-o primă fază un hematom în partea stângă a capului copilului, dar au concluzionat că nu acest lucru i-a adus moartea. Potrivit unor surse din cadrul anchetei, copilul ar fi murit în urma asfixierii. Cu alte cuvinte, copilul a murit după ce ar fi fost strâns de gât.
 
Săptămâna trecută, poliţişti în civil au mers la familia copilului şi au arătat o fotografie cu pătura în care a fost găsit înfăşurat copilul. De asemenea, poliţiştii au arătat fotografia şi localnicilor găsiţi prin sat, însă nu a fost recunoscută. “Pătura în care era învelit copilaşul nu era de la mine. Nu se ştie de unde a luat-o. A venit procurorul şi mi-a arătat-o, dar nu ştiu de unde este. În schimb, cel mai probabil, sacul în care a fost găsit copilul era din şura casei tatălui meu. Casa este părăsită, iar şura s-a lăsat în jos şi au căzut câţiva saci. Apoi, procurorul a venit şi a luat o probă pentru a vedea dacă sacul găsit era din acelaşi loc. Cel mai probabil, i-a făcut capăt copilului ori în casa fiului meu ori în casa tatălui meu, care erau nelocuite”, a mai spus Elena Bungeanu.
 
În cazul în care pe pătură sau pe sacul de iută în care au fost găsite oasele copilului nu vor găsi probe ADN, Vasile Miron ar putea fi scos de pe lista suspecţilor. Miron a negat toate acuzaţiile într-un interviu acordat site-ului activenews.ro, unde a declarat că “Dacă găseşte ADN-ul meu, eu singur mă predau! Dar nu are cum. Nu are cum pentru că, v-am spus, eu nu am nicio legătură cu copilul. Nu am avut legătură cu copilul, nu am nicio legătură cu ce s-a întâmplat.
 

CITIŢI ŞI:

ŞOCANT! Băiat de 10 ani UCIS, băgat în sac şi aruncat în râpă la Costuleni

Copilul era dispărut de acasă din luna mai. Corpul a fost găsit într-o râpă.

 
 
 
 
 
 
 
 
   

Comentarii