Planul Primariei de taiere a copacilor din fata Teatrului. Vezi argumente pro si contra

miercuri, 01 mai 2013, 01:50
6 MIN

Tăierile de arbori sunt legate de construirea unei parcări subterane cu o capacitate de 230 de locuri. Astfel, consilierii au aprobat ieri un proiect de 82 milioane lei cu fonduri europene. „Intenţia noastră a fost de a sublinia axa Mitropolie-Teatrul Naţional. Am lărgit circulaţia de pe ax, am introdus fântâni arteziene care să-l evidenţieze şi am reorganizat bazinul transversal“, a declarat arhitectul Daniel Vişan. Puteţi comenta deciziile Primăriei pe site-ul nostru.

Conducerea Primăriei a prezentat ieri în premieră planurile pentru controversatul proiect al parcării subterane din faţa Teatrului Naţional. După mai bine de un an de scandaluri şi de tentative pentru avizarea investiţiei, edilii au reuşit să obţină de la consilierii locali votul pentru reabilitarea spaţiilor verzi din zona Teatrului Naţional şi construcţia parcării subterane de 230 de locuri. Planurile Primăriei au fost prezentate sub forma unei analize tehnico-economice, precum şi a unor planşe.

Ieri, pe site-ul nostru au fost prezentate imagini cu noua fata a parcului din fata Teatrului National, iar la sectiunea "comentarii" iesenii si-au expus punctul de vedere, categoric impotriva planului Primariei. Comentariile le puteti urmari AICI

Cea mai mare parte din investiţia aprobată ieri de consilierii locali vizează construcţia parcării subterane cu o capacitate de 230 de locuri. Pentru a construi parcajul de 6.634 de mp şi rampele de acces de 1.043 de mp, municipalitatea va escava toată esplanada din faţa Teatrului Naţional, parcul fiind delimitat de bulevardul Ştefan cel Mare, străzile I.C. Brătianu, Agatha Bârsescu şi aleea pietonală paralelă hotelului Mitropoliei. Parcarea subterană va fi pe un singur nivel, intrarea fiind asigurată din strada I.C. Brătianu şi Agatha Bârsescu.

Ieşirea se va face prin patru noduri de circulaţie verticală, adică două scări simple şi alte două scări şi ascensoare. După finalizarea parcajului, toată esplanada Teatrului va fi refăcută. Edilii au recunoscut ieri că toată vegetaţia din actualul parc va dispărea. Excepţie va face aliniamentul de platani de la strada I.C. Brătianu, altul asemănător urmând să fie înfiinţat pe latura dinspre hotel. „Intenţia noastră a fost de a sublinia axa Mitropolie-Teatrul Naţional. Am lărgit circulaţia de pe ax, am introdus fântâni arteziene care să-l evidenţieze şi am reorganizat bazinul transversal. Referitor la vegetaţie, există intenţia de a sublinia importanţa monumentelor istorice. Vor fi corpuri de iluminat speciale pentru a evidenţia fântânile şi pentru a se crea o ambianţă convenabilă“, a declarat arhitectul Daniel Vişan. Amplu contestat în mandatul trecut, proiectul Primăriei nu a scăpat de critici nici ieri.

„Se repară toată esplanada cu spaţii verzi“

O parte din consilieri au propus să amâne aprobarea documentaţiei până la organizarea unor dezbateri publice. De asemenea, consilierul PDL Constantin Axinia a criticat faptul că axa Teatru-Mitropolie se opreşte exact în gardul din faţa lăcaşului de cult. „Cred că ar trebui să existe în spatele acestor valori o dezbatere publică pentru că sunt discuţii pro şi contra. Chiar dacă ştim că platanii nu vor fi afectaţi, am dori să se facă un studiu geo pentru stabilitatea zonei“, a spus consilierul PPDD, Adrian Boca.

Reprezentanţii Primăriei au explicat că abia după avizarea indicatorilor economici vor urma şi studiile de fezabilitate, precum şi dezbaterea publică. Edilii au subliniat faptul că investiţia din faţa Teatrului Naţional ar putea fi finanţată din bani europeni, ceea ce înseamnă că documetaţia trebuie finalizată în acest an. „La Teatrul Naţional, imaginile sunt foarte sugestive. Arată o altă deschidere a zonei perimetrale a teatrului, cu tot ce înseamnă carosabil, pietonal. Se repară toată esplanada cu spaţii verzi din faţa Teatrului, se dă o altă luminiozitate parcului din faţa Teatrului cu fântâni arteziene, se vor păstra platanii şi vegetaţia care se merită. Urmărim evidenţa acestor axe vizuale către Mitropolie, racordarea acestei zone la axa culturală astfel încât să avem amplasamente care să povestească de istoria noastră, dar care aduc modernitate“, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Primăria se grăbeşte să termine proiectul european

Teii înlocuiţi cu salcâmi japonezi au fost „tranşaţi“ şi în plenul Consiliului Local. Aleşii le-au cerut socoteală directorilor din Primărie pentru modul în care arată pietonalul de la Ştefan cel Mare. „Cine a executat proiectarea pietonalului, şi mă refer la pavimentul ales. În momentul de faţă, pietonalul nu se pretează nici doamnelor cu tocuri, nici bătrânilor cu baston, nici pentru jocul cu mingea, mersul cu role, nici pentru persoanele cu o talpă mai subţire la pantof. Pentru cine a fost creat acest pietonal?“, i-a întrebat pe edili consilierul PDL Gabriel Grigore. Reprezentanţii Primăriei au oferit aceleaşi explicaţii de zilele trecute. Primarul Gheorghe Nichita a spus că amenajarea pietonalului nu a fost prevăzută prin proiectul european, iar lucrările trebuie derulate în grabă, ceea ce implică şi greşeli.

„Când am depus proiectul european pentru a reface axa culturală, proiectantul a avut în vedere doar partea carosabilă. Analizând pe parcurs cum am putea să dăm o altă vizibilitate zonei centrale şi cum putem crea o piaţetă, am decis ca zona să devină pietonal şi multifuncţională. Nu ascund că ne-am grăbit şi ne grăbim să facem această investiţie pentru a nu depăşi termenele de la UE. Aşa cum pe vremuri era un fel de bazar cu mici şi hamsii, cu vânzări de chiloţi şi izmene şi nu mai este, aşa am să corectez ca evenimentele de aici să fie adecvate“, a declarat primarul. Nichita le-a cerut criticilor pietonalului şi apărătorilor teilor să fie mai înţelegători şi cooperanţi în raport cu acţiunile Primăriei. Grupul de iniţiativă „Iaşul iubeşte teii“ consideră că măsurile anunţate în ultimele zile pentru amenajarea pietonalului sunt tardive şi cere în continuare ca teii să fie replantaţi în Centru. „Apelul domnului primar Nichita la ajutorul arhitecţilor locali este tardiv şi formulat postfactum şi nu poate justifica retroactiv decizii luate deja. Solicităm ca orice decizie care urmează să fie luată pentru continuarea modernizării pietonalului Ştefan cel Mare să aibă la bază studii şi planuri concrete, iar implementare acestora să se realizeze doar după consultarea opiniei publice“, au transmis reprezentanţii grupului.

Exprimaţi-vă părerea pe www.ziaruldeiasi.ro

Critici virulente au adus şi ieşenii care au vizualizat ieri planurile Primăriei pe www.ziaruldeiasi.ro. Cititorii s-au împotrivit în special din cauza defrişărilor pe care acest proiect le implică. Aceştia au contestat distrugerea parcului din faţa Teatrului care a devenit simbolic, precum şi lipsa completă a umbrei în vremuri de caniculă. „Credeam că tăierile de pe Ştefan cel Mare au fost nişte erori şi primăria a înţeles ceva din greşeală, dar se pare că asistăm la o crimă cu premeditare şi infracţiune în formă continuată. Deci vor să radă complet şi copacii de la Teatru şi să ne ofere în schimb o toloacă cu iarba, cel mult. Vegetaţia seculară dădea un anumit caracter, o amploare şi o frumuseţe unică“, a fost una din părerile cititorilor.

Proiectul de 82 de milioane de lei prevede şi reabilitarea parcului din jurul Teatrului, precum şi amenajarea a trei parcări, pentru public şi pentru personalul de la Teatrul Naţional.

Comentarii