Polemici medicale privind donarea de sânge pentru apropiaţi

miercuri, 19 august 2015, 01:55
2 MIN
 Polemici medicale privind donarea de sânge pentru apropiaţi

Unele cadre medicale spun că sunt adesea puse în situaţia jenantă să nu aibă sânge pentru care rudele bolnavului programat la operaţie au donat anterior. Asta pentru că, dacă apare un caz mai urgent, sângele donat pentru altcineva este folosit în acest caz. 

Familia unei păşcănence diagnosticate cu cancer pulmonar cere ajutor tuturor ieşenilor care pot dona sânge grupa B3, Rh pozitiv. Pacienta, Elena Dumitru, în vârstă de 70 de ani, este internată în stare gravă la Institutul Regional de Oncologie (IRO) şi are nevoie urgentă de sânge, însă, cum la Centrul de Transfuzii (CRTS) în ultimele zile s-au înregistrat în jur de 40 de donatori, apropiaţii pacientei caută din proprie iniţiativă persoane compatibile.

„Marţi au fost în jur de 40 de donatori de toţi, mult sub ne­cesarul zilnic de care avem nevoie pentru a răspunde tuturor solici­tărilor. Pentru pacienta de la IRO care avea nevoie de sânge grupa B3, Rh pozitiv, s-au mobilizat mai multe persoane care au venit să doneze chiar pentru cauza ei“, au arătat re­prezentanţii CRTS. Aceştia au adăugat că, deşi practica donatului pentru apropiaţi este binevenită, ea nu respectă principiul donatului benevol prin care sângele, teoretic, ar trebui să ajungă la oricine are nevoie şi nu direcţionat către o anumită persoană.

Cu toate acestea, unii medici ieşeni au arătat în mai multe cazuri că inclusiv atunci când familia unui pacient donează sânge pentru operaţia bolnavului, acesta rămâne fără transfuzie dacă în spital intervine un caz mai urgent decât cel al pacientului programat. „Lipsa sângelui din spitale este o boală cronică întâlnită la noi peste tot. Spitalul Sf. Spi­ridon, de exemplu, este unitate medicală de urgenţe, ceea ce înseamnă că pacienţii critici au prioritate. Eu dacă am un bolnav programat pentru mâine la operaţie, pentru care familia a venit deja cu bonuri că a donat ca să fie sânge când intru cu el în sală, şi dacă în timpul nopţii apare un accident, victima primeşte sângele pe care eu îl aveam programat pentru altceva“, a spus prof.dr. Eugen Târcoveanu, şeful Clinicii I de Chirurgie de la Spitalul Sf. Spiridon. 

Potrivit CRTS, pentru ca toate spitalele din judeţ să primească cantitatea de sânge pe care o solicită ar trebui zilnic să doneze în jur de 90 de persoane. Spitalele cele mai mari consumatoare de sânge şi produse din sânge din Iaşi sunt Spitalul „Sf. Spiridon“ şi IRO. Pentru a putea dona, voluntarii trebuie să fi împlinit vârsta de 18 ani şi să cântărească peste 60 kg.

Comentarii