Pomană de an preelectoral? Salariile medicilor, majorate cu 25% din octombrie

miercuri, 19 august 2015, 01:54
2 MIN
 Pomană de an preelectoral? Salariile medicilor, majorate cu 25% din octombrie

Premierul Victor a anunţat ieri că alţi 25 la sută vor fi adăugaţi ca mărire de salariu anul viitor.

Manifestul halatelor albe reunite pe grupul de Facebook „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!“ a primit răspuns din partea premierului Victor Ponta. Acesta a anunţat ieri că salariile tuturor angajaţilor din sistemul public de sănătate vor fi majorate cu 25% de la 1 octombrie. Majorarea se va face printr-o ordonanţă de urgenţă, care va fi discutată în şedinţa Guvernului de săptamâna viitoare.

Premierul a mai precizat că salariile vor fi majorate de două ori, cea de-a doua tranşă, tot de 25%, urmând să se aplice începând din 2016.

Tot ieri, ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că până la finalul săptămânii se va întâlni încă o dată cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate, după care se va adresa premierului Victor Ponta şi ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru a găsi soluţii vizavi de majorarea salariilor din sistemul de sănătate.„Am văzut în aceste zile reacţia medicilor, şi voi face tot posibilul ca meseria aceasta să primească respectul cuvenit. Ca medic, sunt alături de colegii mei care lucrează zi de zi pentru binele tuturor pacienţilor, în condiţii şi cu salarii care nu reflectă importanţa medicilor şi a personalului mediu sanitar. Tot ca medic, ştiu câtă muncă şi dăruire trebuie zi de zi, oră de oră, depuse de colegii mei pentru a-şi îndeplini nobila misiune“, a precizat ministrul Bănicioiu pe pagina personală de Facebook.

Acesta a mai subliniat că în calitate de ministru a reuşit alături de actuala guvernare să deblocheze posturile din sistem, să redeschidă o serie de spitale închise în 2011 şi să crească uşor de la începutul lui 2015 veniturile personalului medical. „Chiar dacă Înalta Curte a decis că medicii sunt funcţionari publici, sunt convins că împreună – toate puterile statului – vom găsi o soluţie pe care medicii o merită, pentru că fără un sistem sanitar dezvoltat nu putem evolua ca naţiune“, a precizat ministrul. Grupul „Medici gata de greva generală. Solicităm salarii decente!“ a apărut ca o reacţie a doctorilor la ultima decizie a ÎCCJ prin care practica „plicul la medic“ a fost declarată ilegală, asimilată corupţiei. 

Peste 23.000 de medici reuniţi online solicită acum Ministerului Sănătăţii salarii decente, care să-i motiveze să rămână în spitalele româneşti. 

Comentarii