Premieră naţională la Iaşi: examen de limba chineză pentru copii

vineri, 20 mai 2016, 01:57
2 MIN
 Premieră naţională la Iaşi: examen de limba chineză pentru copii

Acesta are loc la Şcoala EuroEd, unde predă o profesoară nativă.

După modelul examenelor Cam­bridge în limba engleză, de luna aceasta va exista la Iaşi şi un examen în limba chineză pentru copiii care doresc să dea primul nivel şi să obţină un certificat care să ateste că vorbesc şi scriu în această limbă asiatică. Examenul de chineză va avea loc la Şcoala privată EuroEd din Iaşi, sâmbătă, când un număr de 22 de copilaşi îl vor susţine pentru primul nivel, „Yang Chinesse Learner’s Test“. Evenimentul este o premieră pe ţară, această şcoală fiind singura care şi-a înscris copii pentru un astfel de examen.

„Aceste examinări au mai multe niveluri, aşa că ne pre­gătim şi pentru anul viitor. Vreau mai să vă spun că sunt şi foarte ieftine. Costă 10 euro, faţă de cele Cambridge, care au un preţ de aproape 100 de lire, adică aproximativ 600 de lei. Avem şi o tânără studentă care a învăţat singură chineza şi a venit la noi să se înscrie pentru nivelul IV, pentru adulţi. Dacă ai aceste certificări poţi obţine burse în China sau să mergi în tabere. Este o provocare pentru noi, deoarece elevii au învăţat chineza cu profesoara noastră prin intermediul limbii engleze. Acum văd şi ei că engleza este o limbă de comunicare, nu doar o lecţie la cla­să, văd că engleza îi ajută în viaţă. Lucrările se trimit în China şi se corectează acolo. Copiii au emoţii fiind o perioadă mai dificilă pentru ei deoarece sâmbăta trecută au dat şi Cambridge-ul“, a menţionat Anca Co­libaba, preşedintele Fundaţiei EuroEd.

Primul nivel de limba chineză se adresează elevilor de clasele I-IV şi are rolul de a evalua rezultatele unui an de muncă, anul acesta şcolar fiind primul an în care micuţii au făcut această limbă cu un profesor nativ, venit special din China pentru ei. 

Tot în această direcţie, şcoala, singura din judeţ şi din zona Moldovei unde se predă chineza, va organiza pe 27 mai la Palas Mall, în Atrium, începând cu ora 18, o Gală chinezească. Copii vor cânta în chineză patru cântecele, vor fi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, primite recent din China şi vor face o paradă a costumelor. 

Profesoara de chineză de la EuroEd, Xiao Qi, în vârstă de 23 de ani, va apărea pe scenă împreună cu alte şase persoane, de origine tot din China, care vor cânta la instumente muzicale, vor arăta o parte din arta ceaiului, vor interpreta cântece tradiţionale şi vor face o demonstraţie de Kung Fu.

Comentarii