Preoţii acuzaţi de şantaj la episcop rămân închişi în case

sâmbătă, 24 iunie 2017, 01:50
2 MIN
 Preoţii acuzaţi de şantaj la episcop rămân închişi în case

Judecătorii Curţii de Apel Iaşi au decis, ieri, ca cei trei preoţi din Vaslui acuzaţi că l-au şantajat pe episcopul Huşilor să rămână în arest la domiciliu. Gheorghe Damian, Mihai Bumbu şi Sebastian Jitaru sunt anchetaţi într-un dosar al DNA Iaşi, ca urmare a unei plângeri înaintate de către episcopul Corneliu Bârlădeanu, pe numele său de mirean Corneliu Onil.

 Preoţii inculpaţi i-ar fi spus înaltului prelat că vor publica o presupusă casetă în care Onilă ar apărea întreţinând raporturi sexuale cu persoane de acelaşi sex. În referatul de arestare preventivă, procurorii spun că presupusa înregistrare ar conţine „fapte reale sau imaginare. Din referatul procurorilor reiese că Corneliu Onilă ar fi fost atacat pe două paliere. Pe de o parte, colegul său de la Catedrala Episcopală voia funcţia de episcop vicar, şi i-ar fi transmis încă din data de 30 mai că, dacă nu se conformează, va publica materialul în presă şi îl va folosi la Sinodul Mitropolitan ce avea să aibă loc, pe 15 iunie, la Iaşi. Întâmplător sau nu, arhimandritul Jitaru a fost reţinut chiar în ziua sinodului.

Pe de altă parte, preoţii Damian şi Bumbu nu ar fi fost interesaţi de funcţii, ci de bani. Ei ar fi acţionat alături de o altă persoană, nenominalizată de procurori, pentru a obţine suma de 50.000 de euro de la Corneliu Onilă. „Pentru a disimula caracterul ilicit al sumei pretinse şi pentru a contracara eventuale măsuri de înregistrare, inculpaţii Damian Gheorghe şi Bumbu Răzvan Mihail au folosit în permanenţă sintagma «datorie» referindu-se la suma de 50.000 de euro solicitată atunci când au comunicat prin SMS cu persoana vătămată. Din discuţiile telefonice (…) a rezultat faptul că suma de 50.000 de euro ar fi urmat să fie împărţită de cei doi inculpaţi, inculpatul Bumbu Răzvan Mihail urmând a utiliza suma respectivă la achiziţia unui autoturism”, au precizat judecătorii ieşeni.  

 

 

Comentarii