Primăria îşi va face un magazin de suveniruri

luni, 13 martie 2017, 02:50
2 MIN
 Primăria îşi va face un magazin de suveniruri

Ce cheltuieli mai sunt prevăzute  în proiectul de buget al municipalităţii pentru anul în curs?

Municipalitatea a prevăzut în bugetul local noi sume pentru finalizarea Planului Urbanistic General (PUG). În ritmul actual, Iaşul va avea un nou PUG la 20 ani de la intrarea în vigoare a celui actual, cu toate că valabilitatea unui astfel de document este de 10 ani. În mod normal, PUG trebuia reactualizat până în anul 2009. Suma prevăzută în bugetul local pe anul 2017 este de 370.000 lei şi, potrivit oficialilor municipalităţii, banii sunt necesari pentru reactualizarea unor elemente care au expirat în timpul realizării noului PUG, precum şi pentru obţinerea ultimelor avize necesare de la autorităţi de resort.

Alte investiţii asemănătoare prevăzute în buget fac referire la întocmirea registrului spaţiilor verzi (214.000 lei), proiectarea lucrărilor de consolidare la versantul Ţicău – Sărărie (169.000 lei), studii pentru extinderea unor reţele de utilităţi (100.000 lei), expertize energetice la clădiri (50.000 lei), studii pentru reducerea poluării aerului (111.000 lei), elaborarea documentaţiei pentru decontaminarea terenurilor poluate de la Tomeşti (161.000 lei) sau proiectarea unor lucrări la infrastructură (500.000 lei). O noutate a bugetului local constă în alocarea unei sume de 50.000 lei pentru întocmirea unei strategii în domeniul turismului. Totodată, după scandalul Skoda (DNA anchetează modul în care Primăria a beneficiat de patru maşini), municipalitatea a prevăzut în buget achiziţia de autoturisme, dar suma ajunge la doar 243.000 lei (circa 55.000 euro).

Finanţarea va fi asigurată şi pentru o idee exprimată de către primarul Mihai Chirica în cursul iernii, respectiv realizarea unor platforme de topit zăpada, care are scopul de a reduce cheltuielile municipalităţii cu activitatea de deszăpezire. Deocamdată, a fost alocată suma de 50.000 lei necesară pentru proiectarea unei astfel de platforme. O altă investiţie a municipalităţii constă în realizarea unui birou de presă, a unei săli de expoziţie temporare şi a unui magazin de suveniruri în incinta Palatului Roznovanu. Fondurile alocate în acest sens ajung la 100.000 lei. Primăria a desfiinţat, în vara anului trecut, biroul de presă, care funcţiona într-o cameră de la parterul clădirii. 

 

 

Comentarii