Primul caz de transplant finalizat din acest an: Moartea unei femei a salvat trei bolnavi

vineri, 06 martie 2015, 02:55
2 MIN
 Primul caz de transplant finalizat din acest an: Moartea unei femei a salvat trei bolnavi

Trei vieţi au fost salvate cu ajutorul organelor prelevate de la o femeie aflată în moarte cerebrală. 

Pacienta, în vârstă de 53 ani, suferea de hipertensiune arterială, ce prezenta o malformaţie vasculară ruptă. În urma decesului, familia şi-a dat acordul pentru prelevarea de organe, iar femeia a fost transportată de un echipaj SMURD de la Spitalul de Neurochirurgie la Spitalul “Sf. Spiridon”, unde a fost efectuată prelevarea.

“Este primul caz finalizat din acest an. Este al patrulea donator pe care l-am avut până în acest moment, ceilalţi având nişte contraindicaţii medicale. De la acest caz s-au prelevat doar ficatul şi rinichii, cordul nu s-a putut preleva din cauza vârstei şi a patologiei, deşi am avut acordul familiei. Nu am avut în schimb acordul pentru ţesuturi. În urma prelevării, ficatul şi un rinichi au plecat la Bucureşti şi un rinichi a rămas aici, deşi am avut primitori compatibili pentru amândoi rinichii”, a precizat dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi. Acesta a mai spus că pentru primul trimestru au fost alocaţi 400.000 de lei, urmând ca aceştia să fie suplimentaţi în funcţie de necesităţi.

Anul trecut a fost înregistrat cel mai mare număr de donatori şi potenţial donatori, respectiv 33, din toată zona Moldovei. De la ceilalţi trei potenţiali donatori de anul acesta nu s-au putut preleva organele deoarece au fost depistaţi în urma analizelor medicale că sufereau de hepatită B sau C, în formă activă. Medicii spun că au început să crească numărul unor astfel de cazuri şi că de cele mai multe ori pacientul nu figurează ca fiind diagnosticat cu hepatită.

Comentarii