De Business

Punem punctul pe știi

Problemele din sectorul agricol, dezbătute de primarii din judeţul Iaşi

vineri, 07 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Problemele din sectorul agricol, dezbătute de primarii din judeţul Iaşi

În cursul zilei de ieri, în sala mare a Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Iaşi a avut loc o întâlnire cu primarii din judeţ în cadrul căreia s-au dezbătut teme ce interesează în mod direct consiliile locale. Temele vizate au acoperit Planul de amenajament pastoral, Completarea Registrului Agricol, Legea 17/2014 şi Legea 145/2014, pe marginea fiecărei teme purtându-se discuţii ample cu cei din sală. 

Primul subiect, ce ţine de fâneţe şi păşuni,  a scos la iveală mai multe probleme ce ţin strict de consiliile locale. „Sunt primării care nu au răspuns solicitării noastre, o să fiu un fel de Lăpuşneanu, dacă ei nu mă vor, eu îi vreau. O să merg la fiecare. Tot ce ne dorim este să colaborăm, primăriile să raporteze corect suprafeţele, sunt primării care au încheiat contracte doar pe păşuni. Păşunile şi fâneţele rebuie delimitate, trebuie să ştim exact, deoarece amenajamentul se finalizează cu un plan de măsuri. Pe păşune este greu de estimat cantitatea de masă verde, însă am văzut că sunt primării care raportează şi 0% producţie. Dacă terenul este fertil, se face reînsămânţare, dacă sunt alunecări de teren se face împădurire sau lucrări de ameliorare, dacă costurile sunt mici. Trebuie să găsim soluţii”, a explicat în plen Magneriu Jalbă, şeful Direcţiei Judeţene pentru Agricultură.

O altă problemă pe care Direcţia o întâmpină este faptul că s-au schimbat categoriile de folosinţă, iar completarea eronată a hârtiilor duce la pierdere de energie şi timp. Mai concret, ce e pe hârtie nu corespunde cu ce este pe câmp. Cei de la primărie sunt rugaţi să sesizeze la centru cazurile pe care le observă. De exemplu, dacă un sătean a avut teren agricol şi a pus viţă de vie, sau pe acte are trecută pădure dar în realitate cultivă grâu. Aceste schimbări trebuie anunţate, deoarece Direcţia dă un aviz pentru schimbarea categoriei.

„Păşunile au fost în jurul vetrelor de sat. După Revoluţie, toţi primarii au dat teren pentru loc de casă, astfel că 90% din extinderi sunt pe păşune. Avem posibilitatea de a forţa primăriile să facă extinderi în PUG, pentru scoaterea din circuitul agricol, ca să avem date corecte. Astfel, dăm posibilitatea şi oamenilor să-şi construiască o casă acolo. E singura posibilitate prin care putem justifica diminuarea suprafeţelor de păşune”, mai explică Jalbă. De la începutul acestui an, din cele 98 de primării din judeţ, una singură a finalizat amenajamentul pastoral. 

 

 

Comentarii