Reacţiile candidaţilor din cursa pentru rector

Prof. Norina Forna contestă sistemul de vot de la UMF după alegerea rectorului

luni, 25 ianuarie 2016, 03:01
5 MIN
 Prof. Norina Forna contestă sistemul de vot de la UMF după alegerea rectorului
Nu este clar dacă prof. dr. Forna va contesta şi rezultatul scrutinului, dar contestând sistemul, implicit se înţelege că va ataca şi rezultatele. Ceilalţi candidaţi au recunoscut rezultatele alegerilor. Noua conducere a UMF va fi validată în această săptămână. „Acum urmează să treacă toate etapele conform procedurilor legale, să vedem şi eventualele contestaţii şi apoi am să încep să mă gândesc la echipă“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Numărătorea voturilor pentru Senat, consiliile facultăţilor şi rector de la Uni­versitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi s-a încheiat în mod oficial şi procesele verbale au fost semnate de către reprezentanţii Biroului Electoral. Rezultatele din dimineaţa zilei de sâmbătă au fost confirmate, prof.dr. Vio­rel Scripcariu fiind noul rector al instituţiei de învăţământ superior, decizia co­munităţii academice fiind înaintată acum către Ministerul Educaţiei şi Cercetării Şti­inţifice care urmează să emită ordinul de numire în funcţie, cel mai probabil în aceas­tă săptămână.

Deşi au existat o serie de disfuncţii reclamate de mai mulţi dintre candidaţi, concluziile Biroului Electoral al UMF au fost că procesul alegerilor s-a desfăşurat în mod normal, până la ora pu­blicării acestui articol nefiind nicio sesizare oficială cu privire la acestea. Cel mai mare reproş a fost faptul că în anumite intervale orare votanţii au stat mai mult de 90 de minute la coadă pentru a-şi putea exprima opţiunile.

Scripcariu: „O să fac tot ce trebuie ca să schimbăm ce a fost rău în universitate“

Rectorul ales, prof.dr. Viorel Scripcariu, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ că s-ar fi aşteptat să obţină mai multe voturi de 1 din partea colegilor săi, dar că este mulţumit de rezultatul final, chiar dacă acesta a fost unul strâns.

„Eu zic că am avut o campanie decentă, onestă, care cred că mă caracterizează. Nu am avut atacuri sau discuţii legate de toţi contracandidaţii, toţi au fost valoroşi, sunt oameni pe care îi apreciez. Acum urmează să treacă toate etapele conform procedurilor legale, să vedem şi eventualele contestaţii şi apoi am să încep să mă gândesc la echipă“, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu.

Profe­sorul a precizat că nu a purtat nicio discuţie înainte de alegeri cu privire la o eventuală echipă de prorectori şi că urmează ca în perioada următoare să facă o serie de pro­puneri unor persoane, spunând şi că a ţinut cont de votul pentru Senat. Însă rectorul ales a spus că niciunul dintre contracandidaţii săi nu va face parte din echipa de pro­rectori.

„Nu am fost reprezentantul nimă­nui, aşa cum s-a creditat în presă. De acum spun că o să fac tot ce trebuie ca să schimbăm ce a fost rău în ultimii ani în universitate. Sincer, nu mă aşteptam să fie atât de strâns, mă aşteptam la mai multe locuri 1 din partea colegilor mei şi a comunităţii academice, dar e o competiţie până la urmă, şi rezultatul contează“, a completat acesta

Alegerile şi, în special, votul prin ierar­hizare au fost contestate de către prof.dr. Norina Forna, care a terminat pe locul al II-lea cursa pentru rector, deşi a avut cele mai multe locuri 1. Într-un comunicat de presă, aceasta a precizat că voinţa majorităţii co­munităţii academice, „principiu democra­tic fundamental, a fost viciată de un sistem de cuantificare a voturilor care premiază neimplicarea, fuga de răspundere, frica de dezbatere, eschiva, camuflajul, dublul limbaj, aranjamentele pe sub masă şi jo­curile de culise“. Ea a precizat că va contesta acest sistem, însă nu este limpede dacă va contesta şi rezulatele alegerilor, „prin toate mijloacele legale“.

Surprize la Senat

„Din punctul meu de vedere, planul pe care l-am pus în faţa comunităţii academice nu a fost doar un plan ca să câştig funcţia de rector şi cred că astea sunt direcţiile în care trebuie să meargă universitatea“, a declarat prof.dr. Radu Iliescu.

Prof.dr. Luminiţa Iancu a precizat că, în ciuda scorului strâns, nu va depune contestaţie la rezultat pentru că se bazează pe corectitudinea colegilor din Biroul Electoral şi pe faptul că a avut un observator prezent în sală. „Votul a fost corect, totul a fost corect şi transparent, erau observatori, reprezentanţii ministerului, deci aceasta este voinţa poporului“, a declarat prof.dr. Luminiţa Sma­ran­da Iancu.

Prof.dr. Ştefan Georgescu spune că viitoarea conducere a universităţii va avea o misiune foarte grea de a rezolva „necazuri imense“. Acesta a spus că la nivelul UMF trebuie refăcută Carta, regulamentele după care se desfăşoară activitatea didactică, procedurile din administraţie, cât şi organigrama „pentru a nu mai permite deviaţii decizionale“.

În timpul weekendului au fost publicate pe siteul UMF Iaşi şi listele cu privire la alegerile pentru Senatul şi consiliile facultăţilor de la Medicină. Dintre candidaţii care s-au îns­cris şi în cursa pentru rector, doar prof.dr. Viorel Scripcariu şi prof.dr. Luminiţa Smaranda Iancu au fost aleşi şi în Senat. De cele mai multe ori pe poziţia I pe buletinele de vot dintre toate departamentele s-a numărat prof.dr. Doina Azoicăi, decan al Facultăţii de Medicină Generală.

Printre cei care nu au prins un loc în Senatul UMF se numără şi cunoscuţi medici ieşeni, printre care şi Adrian Covic, Dragoş Negru, Diana Cimpoeşu, Grigore Tinică, Dragoş Pieptu sau Maria Stamatin. În cursă s-a înscris şi doctorul Paul Botez, însă din 19 candidaţi câţi au fost la departamentul de Chirurgie, acesta a fost ultimul în preferinţele electoratului UMF.

În caseta de mai jos, prezentăm integral structura noilor senatori, după cum au fost aleşi pe facultăţi şi departamente. Vechiul Senat urmează, într-o şedinţă săptămâna aceasta, să valideze alegerile şi implicit noii senatori.

CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV: Prof.dr. Viorel Scripcariu, noul rector al UMF – „A fost o noapte cu emoții“

RECTOR NOU LA UMF IAŞI! Prof.dr. Viorel Scripcariu a câştigat alegerile

Comentarii