PROIECTELE ce ar urma să fie realizate din excedentul bugetar de 20 milioane euro

miercuri, 29 martie 2017, 01:59
2 MIN
 PROIECTELE ce ar urma să fie realizate din excedentul bugetar de 20 milioane euro

Excedentul provine din sumele necheltuite din ultimii ani. Prioritare sunt investiţiile în reabilitări de străzi.

Primăria a stabilit investiţiile care vor fi finanţate din excedentul bugetar al anilor trecuţi. Municipalitatea are la dispoziţie 97,1 milioane lei, iar circa jumătate din aceste fonduri vor fi utilizate pentru proiecte de infrastructură.

Cea mai mare sumă, de 12 milioane lei, a fost alocată pentru reabi­litarea Splai Bahlui mal drept, proiect care va demara în acest an, la aproape doi ani de la lansarea primei licitaţii.

Alte 17,1 mi­lioane lei vor fi folosite pentru refacerea mai multor străzi din cartiere precum Centru, Bucium, Copou, Păcurari, Cantemir, Tătă­raşi sau Galata, fiind vorba de proiecte în continuare, dar şi de investiţii noi. 

Pentru începerea lucrărilor la cele trei poduri rutiere peste Bahlui (zona ştrand, capăt Sarmisegetuza şi în prelungirea bd. Dacia) au fost prevăzuţi 7,1 milioane lei, iar în cazul sistemului de management al traficului suma se ridică la 2,7 milioane lei.

Primăria vrea să cheltuie o sumă importantă de bani (19 milioane lei) pentru achiziţia de terenuri sau imobile. Deocamdată, municipalitatea nu a anunţat ce obiective vrea să achiziţioneze, dar, anul trecut, a avut o tentativă de a cumpăra Casa Racoviţă (monument istoric).

Tot din excedent va fi acope­rită şi TVA pentru cumpărarea a 75 de autobuze. Astfel, Primăria va finanţa cu 13,1 milioane lei, în timp achiziţia mijloacelor de transport va fi efectuată prin intermediul unui credit extern contractat la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (67,1 milioane lei). 

În ceea ce priveşte circulaţia pietonală, Primăria are în plan reabilitarea pasarelei de la Gară (3,9 milioane lei) şi refacerea de trotuare şi alei (6,7 milioane lei).

Alte investiţii finanţate din excedent fac referire la reabi­litarea de locuri de joacă (6 milioane lei), construirea de locuinţe în Grădinari (3,4 mi­lioane lei), iluminatul public (un milion lei), mobilier urban (un milion lei) şi refacerea acoperişului de la Palatul Roznovanu (1,4 milioane lei).

De asemenea, municipalitatea a alocat 1,5 milioane pentru investiţii în sănătate (reabilitare secţia ATI şi bloc operator la Spitalul „Dr. C.I. Parhon“) şi 75.860 lei pentru proiecte în educaţie (Liceul Economic „Virgil Madgearu“).

Nu în ulti­mul rând, alte două investiţii ale Primăriei finanţate din excedent vizează achiziţia de echipamente IT (542.110 lei) şi licenţe (350.000 lei).

Proiectul de hotărâre privind repartizarea excedentului va fi supus dezbaterii Consiliului Local în şedinţa ordinară de vineri.

Comentarii