Promisiuni pentru ca Parchetul să aibă un sediu în Copou

luni, 26 ianuarie 2015, 02:56
2 MIN
 Promisiuni pentru ca Parchetul să aibă un sediu în Copou

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel va avea un nou sediu.

Ministrul dezvoltării, Liviu Dragnea, a anunţat includerea proiectului în programul naţional de consolidare a infrastructurii sediilor de parchete. În valoare de 18 milioane de euro, programul cuprinde şi construirea a zece noi sedii de parchete, inclusiv cel de la Iaşi. „În plus faţă de acest program de investiţii, vor mai fi două programe importante din fonduri europene, reabilitarea termică pentru clădirile din infrastructura din Justiţie, şi, de asemenea, un program important, adaptarea infrastructurii IT la noile coduri şi la noi infrastructuri de instanţe. Este vorba de un program finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă, pe următorul exerciţiu financiar, un program de peste 100 de milioane de euro”, a declarat ministrul.

În urmă cu o lună, plenul Consiliului Judeţean a aprobat atribuirea în folosinţă gratuită către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a unui teren de 6.125 mp situat pe strada Codrescu nr. 6, pe o perioadă de 49 de ani. Terenul urmează să fie utilizat pentru construirea noului sediu al Parchetului. La schimb, CJ ar urma să primească un teren de 4.058 mp acordat Curţii de Apel de către Ministerul Justiţiei, pe strada Sărărie nr. 200. Terenul are restricţii în ceea ce priveşte regimul construcţiilor, respectiv regimul de înălţime şi amprenta la sol, neputând fi edificate pe acesta clădiri cu mai mult de două etaje.

Necesitatea construirii noului sediu a fost justificată prin faptul că pe strada Vasile Conta nr. 28 funcţionează acum patru Parchete, cel de pe lângă Judecătorie, Tribunal, Curtea de Apel şi serviciul teritorial al DIICOT, cu un număr total de 145 de angajaţi.

„Birourile sunt insuficiente, în cea mai mare parte în fiecare birou fiind câte 3-4-5 procurori sau grefieri, în situaţia în care birourile au fost proiectate pentru un număr de maxim două persoane. Situaţia cu care ne confruntăm este dificilă şi din punctul de vedere al efectuării şi desfăşurării activităţii de urmărire penală, fiind nevoiţi să programăm audierele pentru a nu fi suprapuse”, se menţionează într-o adresă semnată de Florin Daniel Căşuneanu, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel.

Comentarii