RADEF rămâne cel mai mare datornic la bugetul local

vineri, 17 martie 2017, 02:50
2 MIN
 RADEF rămâne cel mai mare datornic la bugetul local

Municipalitatea ar putea moderniza peste 100 de parcuri de joacă din oraş dacă restan­ţierii la bugetul local şi-ar achita dările. Cu toate că este înregistrată o scădere uşoară a debitelor faţă de luna februarie, datoriile a 167 de firme şi 1.007 persoane fizice sunt încă semnificative: 19,7 milioane lei (suma cu­prinde şi accesorii). Spre comparaţie, esti­mările municipalităţii arată că modernizarea a 100 de locuri de joacă ajunge la circa 15-16 milioane lei, fără TVA. 

Cea mai mare scădere a debitelor este înregistrată în cazul firmelor. În prezent, 167 de societăţi au restanţe de 6,6 milioane lei, în contextul în care, luna trecută, 185 de firme datorau 7,4 milioane lei. În continuare printre datornici se numără şi aleşi locali, fiind vorba despre liberalul Alexandru Coţofan. Prin firma Gemite Ro SRL, Coţofan are restanţe la bugetul local de 28.459 lei. Cel mai mare datornic la bugetul local rămâne Regia Autonomă a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor RomâniaFilm (RADEF), care are restanţe de 365.196 lei. Primăria se află în proces cu RADEF pentru preluarea a patru cinematografe: Victoria, Republica, Dacia şi Tineretului.

Primii nouă datornici persoane juridice au fiecare datorii de peste 200.000, iar debitul total al acestora reprezintă o treime din valoarea tuturor restanţelor. În ceea ce priveşte persoanele fizice, şi în acest caz se înregistrează o scădere, dar mai puţin semnificativă. Luna trecută, 1.030 de persoane datorau 13,4 milioane lei, iar pe noua listă apar 1.007 persoane cu debite totale de 13,1 milioane lei. În continuare cel mai mare debit îl înregistrează moştenitoarea unor terenuri din Nicolina. Este vorba despre o restanţă de 467.607 lei, dar cea mai mare parte a acestei sume (circa 85%) se află în litigiu. Primii patru datornici au fiecare restanţe de peste 100.000 lei. Municipalitatea publică, de două ori pe lună, listele cu restanţierii (persoane fizice şi juridice) la bugetul local, conform unor noi reglementări legale aprobate în cursul anului trecut.

 

 

Comentarii