De Business

Punem punctul pe știi

Regele asfaltului din Iaşi îşi joacă ultima carte

sâmbătă, 28 martie 2015, 02:50
3 MIN
 Regele asfaltului din Iaşi îşi joacă ultima carte

 Judecătorul sindicat a aprobat planul de reorganizare al firmei Euroconstruct Group, care îi aparţine lui Costică Pricop. Societatea acestuia a devenit cunoscută datorită contractelor cu primăria.

Omul de afaceri Costică Pricop încearcă din răsputeri să salveze măcar una din afacerile sale, în acest sens obţinând acordul judecătorului sindic de a implementa un plan de reorganizare pentru firma insolventă Euroconstruct Group. Prin această firmă, Pricop a obţinut numeroase contracte de asfaltare de la Primăria Iaşi în anii trecuţi şi a câştigat licitaţia de modernizare a drumului judeţean Iaşi – Botoşani, un proiect pe care nu l-a putut finaliza, contractul fiind reziliat de Consiliul Judeţean.

Datorită contractelor cu statul, Pricop a fost numit „regele asfaltului de la Iaşi”, valoarea afacerilor crescând în anii 2008-2009 până la peste 30 milioane lei. În perioada 2010 – 2012, Euroconstruct Group a continuat să aibă contracte de peste 10 milioane lei, însă anul 2013, următorul după rezilierea contractului de la CJ şi începerea unui şir de procese prin care era contestată decizia preşedintelui Cristian Adomniţei, a culminat cu prăbuşirea afacerilor firmei, cifra de afaceri ajungând la 620.000 lei şi pierderile la 8,6 milioane lei.

Datorii de zece milioane de euro
 
Potrivit tabelului definitiv al creanţelor, publicat în noiembrie 2014, Pricop are de returnat celor peste 90 de creditori 10 milioane de euro. Printre creditori se numără Banca Carpatica, acceptată la masa credală cu o sumă de peste 15 milioane lei, Administraţia de Finanţe cu circa 3,8 milioane lei, Consiliul Judeţean Iaşi cu 1,86 milioane lei, Direcţia de Finanţe Publice Locale cu  peste 2,1 milioane lei, dar şi firma Eurostrade Development, aparţinând familiei Pricop, cu 3,1 milioane lei.
 
Chiar şi în aceste condiţii, Pricop a reuşit să ìi convingă pe creditori că îşi poate relansa activitatea, cu ajutorul contractelor pe care le are în derulare, iar hotărârea creditorilor a fost aprobată recent şi de judecătorul sindic. „Confirmă planul de reorganizare judiciară a debitorului SC Euroconstruct Group SRL, propus de debitoare prin administratorul special. De la data prezentei sentinţe activitatea debitorului este reorganizată conform planului şi se va limita doar la acele activităţi comerciale pentru care debitorul dispune de baza materială necesară, urmând ca acesta să-şi conducă activitatea sub supravegherea administratorului judiciar desemnat în cauză şi în conformitate cu planul confirmat. Pune în vedere debitorului şi administratorului judiciar obligaţia prezentării către comitetul creditorilor a rapoartelor trimestriale asupra situaţiei financiare a debitorului şi a cheltuielilor efectuate. Stabileşte termen la data de 23.06.2015, pentru continuarea procedurii. Executorie. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare”, potrivit sentinţei judecătorului sindic.
 
Se pot acoperi numai jumătate din datorii
 
Cu alte cuvinte, Euroconstruct va putea pe durata implementării planului să încheie contracte doar dacă baza materială pe care o deţine ìi permite, iar bunurile excedentare trebuie vândute, după cum reiese şi din planul de reorganizare. „Încheierea unor contracte noi; Societatea are bune relaţii cu furnizorii şi cu clienţii; Existenţa unor active excedentare în raport cu activitatea de bază a societăţii care pot genera venituri din închiriere sau pot fi sursă alternativă de venituri prin vânzarea acestora”, potrivit planului.
Administratorul judiciar al firmei a menţionat în plan şi faptul că, dacă firma ar intra în faliment şi singura soluţie ar fi vânzarea patrimoniului, s-ar acoperi creanţele creditorilor doar în proporţie de 53,79%, astfel că mai oportună ar fi continuarea activităţii în cadrul unui plan de reorganizare.
 

Comentarii