Repartiţie într-un ghetou: 11 persoane în două camere. Apartamentul, o ruină (FOTO)

joi, 09 mai 2013, 19:14
5 MIN
 Repartiţie într-un ghetou: 11 persoane în două camere. Apartamentul, o ruină (FOTO)

Primăria a trimis într-un apartament cu două camere din Bularga două familii. Locuinţa era devastată de fostul “chiriaş“ care a lăsat şi datorii de 16.000 de lei.

Lipsa acută de locuinţe sociale şi numărul tot mai mare de săraci care aşteaptă casă de la Primărie determină situaţii absurde. Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat a atribuit recent o locuinţă în Bularga, fără apă, fără gaz şi cu instalaţia electrică defectă. În “cocina” de două camere ar urma să se mute 11 persoane care nici nu ar fi trebuit să locuiască toţi sub acelaşi acoperiş.  VEZI GALERIA FOTO

Lenuţa şi Mihai Ostafie aşteaptă de şase ani o locuinţă socială. Cu salarii minime şi cu două fiice în întreţinere, cei doi locuiesc de câţiva ani într-o casă naţionalizată din strada Lascăr Catargi, împreună cu Eufrosina Ostafie, mama bărbatului, şi familia acesteia. În locuinţa generoasă de patru camere îşi duc veacul 11 persoane, adică familia bătrânei cu fiii şi nepoţii săi. Toţi aceştia riscă acum să doarmă sub cerul liber deoarece casa a fost retrocedată, iar noul proprietar i-a somat să părăsească locuinţa. Soluţia „salvatoare“ a venit din partea Primăriei. Reprezentanţii DAPPP au anunţat familia Ostafie că se poate muta în apartamentul din Bularga, în care i-au repartizat însă şi pe ceilalţi membri ai familiei. Practic în două camere ar trebui să locuiască şase adulţi şi cinci copii. „Primăria ne-a dat repartiţie pe 10 aprilie, în Bularga, într-un bloc Terom. Atunci am semnat procesul-verbal pentru apartament, însă la câteva zile şi soacra mea a fost anunţată că a primit repartiţie în acelaşi spaţiu. Ea a avut cerere pe locuinţe convenabile depusă în 2011, iar eu am pe locuinţe sociale din 2007. Nu putem locui 11 persoane într-un apartament cu două camere, fără gaz şi fără apă caldă“, ne-a spus disperată femeia. Lenuţa Ostafie a încercat să caute o rezolvare atât la conducerea Primăriei, cât şi la DAPPP, dar s-a izbit de uşi închise. Oficialii de la DAPPP au explicat că repartiţia s-a făcut în funcţie de solicitarea bătrânei şi pe baza fondului locativ destul de redus al municipalităţii. „Repartiţia s-a făcut nu pe baza dosarului Lenuţa Ostafie, ci pe dosarul soacrei sale. De aceea a primit două camere, pentru că Eufrosina Ostafie avea prioritate, întrucât era titulara contractului pe casa naţionalizată. Potrivit legii, chiriaşii care urmează să fie evacuaţi din locuinţe retrocedate au prioritate la atribuirea de locuinţe. Dacă Eufrosina renunţă la această locuinţă, nu va beneficia de alta“, a declarat Letiţia Palaga, directorul DAPPP. Reprezentanţii Primăriei nu au explicat totuşi cum de au cumulat două dosare diferite aflate pe liste separate. „Încercăm să rezolvăm problema şi în funcţie de ceea ce cunoaştem din teren, din contractele de închiriere sau din anchetele sociale. De aceea am decis repartiţia într-un apartament cu două camere, şi nu unul cu o singură cameră. Avem fondul locativ foarte redus şi nu este unul care să satisfacă nevoile sau pretenţiile fiecăruia. Faptul că Eufrosina Ostafie a primit somaţie să părăsească locuinţa a constituit pentru noi o urgenţă şi am decis atribuirea unui apartament spaţios“, a mai spus Palaga.

Foştii locatari au spart până şi gresia de pe pereţi

Dincolo de problema dosarelor, rămâne însă mizeria de nedescris din locuinţa abia repartizată. Apartamentul din blocul Terom arată ca un adăpost pentru animale. Persoanele care au locuit până acum acolo au adus apartamentul într-o mizerie cruntă. Camera principală are pereţii pătaţi şi scorojiţi. Spaţiul pentru bucătărie este un colţ strâmt şi întunecat unde gresia este crăpată de ţevile jegoase care urcă până în tavanul înnegrit de infiltraţii. Baia este murdară, urât mirositoare şi ruginită, iar cealaltă cameră arată ca un şopron. Foştii locatari au spart toată gresia de pe pereţi, inclusiv câteva ziduri din locuinţă. Plus că au lăsat şi datorii de 16.000 de lei în urmă. Chiar şi în aceste condiţii, în care niciun animal nu ar putea locui, Lenuţa şi Mihai Ostafie sunt dispuşi să se mute. Cu sacrificii şi rate la bănci, aceştia ar amenaja apartamentul, însă nu ar dori să se înghesuie şi cu ceilalţi membri din familie. „Am cărat de aici 16 saci de gunoi cu sticle, placaje, covoare murdare. Era jale aici. Nu este apă caldă, gaz, debaraua este plină de gunoi. M-aş muta în halul ăsta pentru că nu am unde merge. Aş face ceva rate şi mă descurc. Dar nu putem locui aici 11 persoane. Am fetele mari, unde să ne îngrămădim? Soacra mea a spus deja că este de acord să nu se mute aici. Să i se dea în altă parte, mai ales că ea a cerut pe convenabile“, a mai spus Lenuţa Ostafie. Cum a permis Primăria ca o locuinţă aflată în patrimoniul oraşului să ajungă în halul acesta nu a fost explicat. Concluzia oficialilor a fost că noii chiriaşi din Bularga trebuie să se mulţumească cu cocina pe care au primit-o, altfel să se mute cu chirie. „Dacă nu este mulţumită, poată să închirieze ceva. Noi nu avem altă soluţie în momentul acesta. Tot ce se distribuie este din fondul vechi. Am considerat acest caz ca fiind o urgenţă. Dacă îi evacuează mâine, unde se duce familia?“, a declarat Palaga, directorul DAPPP.

Comentarii