Respectul Serenei Williams

sâmbătă, 04 aprilie 2015, 01:50
4 MIN
 Respectul Serenei Williams

Este câştigul obţinut de Simona Halep în turneul de la Miami, care face mai puţin întristătoare înfrângerea suferită.

Este Simona Halep marea campioană pe care sportul românesc o aşteaptă de mulţi ani? Multă lume răspunde afirmativ la această întrebare, după parcursul de excepţie realizat de jucătoarea română de tenis la acest început de an 2015 şi cei mai mulţi dintre iubitorii acestui sport îşi menţin opinia chiar şi după semifinala pierdută dramatic la Miami în faţa Serenei Williams. În timpul vizionării acestei partide într-o dimineaţă mohorătă, pe un stream italian (ah, Dolce, Dolce!), cu contul de facebook în faţă, un prieten virtual mi-a împărtăşit o altă părere: Simona Halep este o mare sportivă, o campioană de excepţie, însă nu marea campioană. Marea campioană este – şi s-a dovedit a fi – chiar în această finală, Serena Williams. Este greu de contrazis, oricât de români am fi, părerea acestui pasionat de tenis: Simona Halep a creat iluzia, poate speranţa, că POATE FI marea campioană aşteptată în optimea de finală cu Flavia Pennetta, când a întors scorul de la 2-5 la 7-5 în setul al doilea. În actul decisiv al semifinalei de poveste cu Serena, Simona noastră a alimentat speranţa că poate repeta acest tur de forţă, la un nivel superior dat fiind adversara. A revenit de la 2-5 la 5-5, dar exact când Simona se afla în fruntea valului, Serena a arătat că ea este regina balului. Strict tehniceşte vorbind, între cele două protagoniste ale semifinalei de la Miami nu este o foarte mare diferenţă. Ceea ce are Serena Williams în plus sunt cei aproape zece ani din buletin şi, mai ales, experienţa căpătată în acest deceniu. De aceea, marea, gigantica, imensa campioană  aratată pe terenurile din Florida este Serena Williams. Dar Simona Halep a arătat că nici ea nu e departe. Serena Williams poate pierde finala de la Miami, în faţa Carlei Suarez Navarro. Dar nimeni nu poate susţine că, la momentul actual, nu este cea mai bună jucătoare de tenis din lume.

Pe Serena Williams o poate bate, într-un moment sau altul, orice jucătoare fruntaşă din circuitul WTA. Există unele, precum Alizé Cornet, care s-au specializat în victorii asupra Serenei. A învins-o şi Simona, la Singapore, însă Simonei îi va fi din ce în ce mai greu s-o depăşească pe puternica americană, atâta timp cât aceasta va rezista în frunte. Şi aceasta pentru că, pentru Simona Halep, cel mai mare câştig căpătat la Miami este respectul Serenei Williams. Pentru Serena, o întâlnire cu Simona este un eveniment important la care trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Nu întâmplător, Maria Şarapova nu poate câştiga de ani şi ani de zile în faţa Serenei Williams. Pentru că americanca îşi arată tenisul cel mai înalt în faţa unei adversare de asemenea nivel, cum este Maria. Sau cum s-a dovedit a fi la Indian Wells şi Miami, Simona Halep.

Simona Halep nu este încă marea campioană a sportului românesc, dar a ratat foarte puţin şansa de a fi chiar în Florida. De a-şi depăşi valoroasa adversară la cel mai înalt nivel al ei. Timpul, însă, lucrează pentru ea, nu pentru Serena, iar Simona Halep dovedeşte că poate deveni numărul 1 mondial, chiar înaintea retragerii aşteptate a domnişoarei Williams, care arată deja că îi ştie de frică.

Cât despre răspunsul la întrebarea cu care începe acest articol, şansele de răspuns afirmativ sunt foarte mari. Din punct de vedere al impactului emoţional asupra publicului, Simona este deja pe acelaşi palier cu legende ca Nadia Comăneci, Gabi Szabo sau Gică Hagi. Din punct de vedere sportiv, în numai doi ani, sportiva din Constanţa şi-a depăşit vechiul etalon, Virginia Ruzici, şi are tot timpul să câştige măcar două turnee de Grand Slam la simplu, cum a făcut-o Ilie Năstase la vremea lui. Pesimiştii şi cârcotaşii pot da numeroase exemple de sportivi (mai ales români) care s-au stins în drumul spre apogeu. Nu este cazul Simonei Halep şi aceasta din foarte multe motive. Unul dintre ele, este cel amintit mai sus: respectul Serenei Williams. 

Comentarii