Reţeaua impiegaţilor: angajaţi ai CFR Iaşi, implicaţi în traficul cu ţigări de contrabandă

sâmbătă, 28 ianuarie 2017, 02:59
2 MIN
 Reţeaua impiegaţilor: angajaţi ai CFR Iaşi, implicaţi în traficul cu ţigări de contrabandă

Cinci persoane, printre care şi angajaţi ai CFR, au fost condamnaţi de Tribunalul Iaşi într-un dosar deschis încă din anul 2011. Acuzaţiile aduse acestora au fost de contrabandă de ţigări, prin intermediul trenurilor care veneau din Republica Moldova. Acuzaţii au fost puşi şi la plata accizelor cu care au păgubit statul de-a lungul timpului, sumele imputate fiecăruia ajungând la peste 50.000 de lei. Cum funcţiona aşa-numita „Reţea a impiegaţilor“, condusă chiar de un şef în cadrul CFR?

Un dosar ce datează încă din 2011, şi în care implicaţi sunt mai mulţi angajaţi ai CFR, a fost finalizat de Tribunalul Iaşi. Cinci persoane, printre care trei angajaţi ai CFR, au fost condamnaţi la pedepse de doi şi trei ani de închisoare fiind găsiţi vinovaţi pentru contrabandă de ţigări.

Costel Ţuiu, Victor Rusu, Gelu Aneculăesei şi Petronela Holeră au intrat în vizorul procurorilor de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism încă din 2011, fiind trimişi în judecată din 2013. Ei mai speră să fie găsiţi nevinovaţi ca urmare a judecării apelului, întrucât decizia de ieri nu este definitivă. Pe lângă pedepsele de doi sau trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, toţi au fost obligaţi să achite şi despăguri statului, valoarea acestora fiind calculată în funcţie de numărul de ţigări de contrabandă introduse în Ro­mânia. Cel mai mult are de plătit Victor Rusu, care are trebuie să scoată din bu­znar 56.000 de lei.

Care au fost acuzaţiile

Cei cinci condamnaţi ieri ar fi făcut parte dintr-o reţea în care, iniţial, 12 angajaţi ai CFR au fost suspectaţi că ar fi fost implicaţi într-o reţea de trafic de ţigări neaccizate, din Republica Moldo­va. 26 de percheziţii au fost efectuate în 2011, atunci când cei cinci au fost prezentanţi şi instanţei, pentru a fi arestaţi, fiind însă cercetaţi în stare de libertate, potrivit deciziei judecătorilor.

Po­trivit rechizitoriului procurorilor, me­canici de locomotivă, impiegaţi sau controlori s-ar fi ocupat de preluarea unor cantităţi diverse de ţigări din Republica Moldova, tutunul fiind distribuit altor persoane care făceau parte din reţea şi care îl vindeau pe raza municipiului Iaşi.

„În urma anchetei efectuate a reieşit că ţigările erau ascunse în trenurile care circulau pe ruta Ungheni – Iaşi. Unii dintre cei cercetaţi în dosar au avut o atitudine de recunoastere, alţii au declarat însă că sunt nevinovaţi“, au precizat procu­rorii DIICOT.

Cel care ar fi suprave­gheat întreaga operaţiune ar fi fost Costel Ţuiu, care la vremea respectivă era şef de tură comandă personal în cadrul CFR Călători.

Comentarii