Rockul întinde coarda vocală! (III)

joi, 02 iunie 2016, 15:20
2 MIN

Cu trei texte în urmă am hotărât să ne aplecăm cu mai mare interes asupra celor mai importante voci din rock, în diversele sale forme, chiar dacă la prima strigare chitarele sunt considerate a fi elementele de bază ale genului – despre chitarişti am mai pomenit şi cu siguranţă vom pomeni în curând, după ce isprăvim serialul cu soliştii. Repetăm ce am mai scris şi data trecută: în cazul lui David Coverdale, de o bună bucată de vreme favoritul nostru, am făcut o excepţie, dar toţi ceilalţi vocalişti au fost introduşi în text fără vreo ordine, fără a face vreun clasament de valoare, ci de-a valma, cum ne-a tunat. Repetăm şi finalul textului precedent: am privit lista cea lungă şi am ajuns la concluzia că nici ăsta nu va fi ultimul episod…

Ronnie Van Zandt (Lynyrd Skynyrd)

Una dintre trupele noastre preferate a fost şi rămâne Lynyrd Skynyrd; prin urmare pare evident că şi vocile ne-au plăcut. Primul solist, decedat în accidentul aviatic care a încheiat o parte a carierei formaţiei (la 20 octombrie 1977 avionul CV-300 care îi transporta pe membrii trupei între Greenville şi Baton Rouge s-a prăbuşit lângă Gillsburg, Mississippi), a fost regretatul Ronnie Van Zandt…

Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama

Lynyrd Skynyrd – Freebird (1977)

Johnny Van Zandt (Lynyrd Skynyrd)

După accident s-a spus că pierderea este de neînlocuit; cu toate astea, la finalul unui deceniu de tăcere, Lynyrd Skynyrd a renăscut, în 1987, avându-l la voce pe chiar fratele lui Ronnie Van Zand, mai tânărul Johnny Van Zandt, solistul cu care evoluează şi în zilele noastre!

Lynyrd Skynyrd – Simple Man

Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama

Lynyrd Skynyrd – Still Unbroken

Donnie Van Zant (38 Special)

Între Ronnie, cel mai mare, şi Johnny, cel mai mic, se află Donnie Van Zandt, fratele mijlociu. Tot solist vocal şi tot într-o trupă de Southern Rock, 38 Special:

38 Special – Rockin’ Into The Night

38 Special – Live at Sturgis

Ieşim puţin din zona Southern Rock (cu siguranţă ne vom întoarce, fiincă e mult de povestit şi de ascultat), pentru a îmbina tema serialului despre solişti vocali cu actualitatea. Poate că aţi aflat deja despre aranjamentul făcut de AC/DC pentru a termina turneul fără să-şi dezamăgească fanii supăraţi de absenţa solistului Brian Johnson (am scris despre el în primul episod), care are probleme de sănătate pe partea auzului. Iată, deci, o îmbinare care ni s-a părut oarecum stranie, la prima vedere, dar care ni s-a părut că nu sună foarte rău, la prima ascultare:

AC/DC cu Axl Rose

Comentarii