Sabia lui Chirica şi nodul gordian

sâmbătă, 02 septembrie 2017, 01:50
4 MIN
 Sabia lui Chirica şi nodul gordian

Iaşul nu are nimic de pierdut după ultimatumul transmis de la Palatul Roznovanu. Singura problemă va fi credibilitatea societăţii Fotbal Hebdo.

Noua etapă în care a intrat fotbalul ieşean este, în continuare, "lung prilej de vorbe şi de ipoteze”, ipostază din care este foarte greu de ieşit, mai ales că rezultatele proiectului sunt încă în stare de incertitudine. Un început şchiopătat de sezon sub oblăduirea celor de la Fotbal Hebdo poate fi uşor pus sub semnul lipsei de omogenitate a unei trupe adunate de prin toate cotloanele mapamondului. Succesele realizate cu tridentul FCSB – Dinamo – Astra au făcut ca unii dintre cei mai exaltaţi dintre fani să viseze nu la play-off, ci tocmai la Liga Campionilor, însă înfrângerea din Copou cu Sepsi a fost exact picătura de luciditate ce le lipsea acestor hiperoptimişti.

La început, s-a vorbit de o a opta minune a lumii: "lume, lume, vine sponsor la Iaşi, aşa că echipa de fotbal a scăpat de dependenţa de Primărie şi de Chirica”, edilul căruia i-e drag fotbalul ca sarea în ochi. Între timp, s-a dovedit că, de fapt, primarul Chirica iubeşte fotbalul ca sarea în bucate, fiindcă "dragostea dinainte” nu era faţă de fotbal, ci de fostul manager Florin Prunea, pe care acelaşi Chirica l-a ţinut ca-n palmă ca demnă moştenire de la fostul primar de fotbal iubitoriu, Gheorghe Nichita. Ulterior s-a văzut că acest Fotbal Hebdo nu este investitor, ci impresar, nu aduce bani, ci consumă, nu acţionează, ci comandă pe banii ieşenilor. Pe de altă parte, au venit şi "amintirile care ne chinuiesc” şi informaţiile. Sincer, amintirile alea sunt legate de cel mai cunoscut impresar din istoria recentă a fotbalului românesc, Giovani Becali, fie-i inima uşoară şi păcatele iertate, ale cărui tentative manageriale şi investitoriale la Dinamo şi Rapid au fost sortite eşecului, semn bun că manageriatul şi impresariatul sunt incompatibile. Însă, la conducerea Fotbal Hebdo se află Arcadie Zaporojanu, rivalul de moarte transprutean al antemenţionatului Becali, cel pe care Giovani l-a ameninţat – dacă vă mai amintiţi – că "îl va face de la brâu în jos”. De altfel, "arcadienii” nici nu au spus că vor finanţa clubul, ci că vor aduce un investitor puternic din maica Rusie, care va trânti echipei o infuzie de un milion de euro. Dacă, evident, clubul îşi achită datoriile. Nu ştim ce au discutat ei, în spatele uşilor închise, dar primarul Chirica a considerat aceasta drept o mană cerească. Drept urmare, palma s-a bătut.

În privinţa noilor conducători, nu prea sunt multe de comentat. Adrian Ambrosie părea pe gustul multor ieşeni la conducerea grupării: tânăr, ambiţios, ieşean de-al nostru, în comparaţie cu risipitorul bucureştean dinainte. În plus, "Aţă”, cum îl numesc microbiştii din vremurile când perfora aţele adverse, chiar a arătat calităţi de manager. El a adus formaţia Navobi pe podiumul Superligii feminine de fotbal şi în finala Cupei României. După ce a plecat Ambrosie de acolo, Navobi a fost nevoită să se înscrie în liga secundă. Provocarea a fost destul de mare, fiindcă diferenţa dintre Navobi şi CSM Poli este sensibil egală cu diferenţa dintre FR de minifotbal şi FRF. Dar cariera se află de-abia la început, iar potenţialul este existent. Antrenorul Flavius Stoican are, la intrarea sa în pâinea ieşeană, acelaşi orizont de aşteptare ca şi predecesorul său, Eugen Neagoe. Dacă a reuşit "Geană”, de ce n-ar reuşi şi Flavius, chiar dacă sarcina acestuia din urmă este un pic mai grea, deoarece nu are în gestiune o echipă deja formată. Rezervele nu sunt nici măcar în legătură cu Arcadie Zaporojanu, un impresar de renume, ci cu anumite persoane din anturaj, cum ar fi familia Moraru, mult "iubită” în Giuleşti.

Dacă totul pare OK, unde este chichirezul şi gâlceava? Poate că "investitorii” basarabeni, bine informaţi de capacitatea de a promite şi de a nu se ţine de cuvânt, demonstrată până acum de Chirica, s-au gândit că datoriile astea nu pot fi plătite aşa curând de bugetul propriu. Aşa că ce-i costa pe ei să promită milioane? De data aceasta, Chirica a vorbit serios, pentru că are tot interesul: pentru un buget de sport care cuprinde echipe de prim eşalon şi la baschet, handbal, rugby şi futsal (nemaivorbind de volei!), acoperirea fotbalului prin parteneriat public-privat este o mană cerească. Nu ne îndoim nici o clipă că suspiciunile arătate mai sus s-au simţit şi la Palatul Roznovanu, astfel încât Chirica s-a hotărât să joace rolul lui Alexandru cel Mare, tăind cu sabia nodul gordian. Adică "noi facem un efort financiar, aducem clubul pe zero, apoi voi ţineţi-vă de promisiune şi aduceţi banii promişi. În caz contrar, valea!”. Cel care nu pierde nimic din asta este Chirica şi, prin extensie, Iaşul. Dacă Fotbal Hebdo se va ţine de promisiune, va fi bine pentru echipa de fotbal din Copou. În caz contrar, va fi la fel ca înainte, clubul va rămâne în ograda municipală şi, lipsit de datorii, va avea şanse mai mari să pescuiască vreun investitor. În acelaşi caz contrar, perdanţii vor fi, prin pierderea credibilităţii, tot prietenii noştri de peste Prut.

Comentarii